Neophodna pomoć države oboljelim od malignog melanoma

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović danas je održala sastanak s dr. Fikretom Opertom, članom Upravnog odbora Udruženja oboljelih od melanoma (UOM) FBiH.
Na sastanku bilo je riječi i o statusu i liječenju oboljelih kao i potrebnim terapijama za adekvatan medicinski tretman melanoma. Posebno se govorilo o nedostatku lijekova, odnosno o tome da registrirani lijekovi za ovo oboljenje nisu na listi Fonda solidarnosti, tako da ih pacijenti ne mogu primati.

Istaknuto je da bi uvođenje ovih lijekova na listu smanjilo procenat smrtnosti i povećalo procenat preživljavanja, odnosno ozdravljenja. Tokom sastanka naglašen je i problem nedostatka registra oboljelih.

Operta je upoznao potpredsjednicu Mahmutbegović s aktivnostima Udruženja i kampanjom o podizanju svijesti o melanomu “Svi smo krivi”, koja ima za cilj da detaljnije upozna javnost s mjerama prevencije i ranog detektiranja ovog oboljenja.

Posebno je naglašen problem liječenja pacijenata kojima je otkriven maligni melanom.

Zabrinjavajući su podaci, kako se čulo na sastanku, da je od 2005. do 2015. godine, na Klinici za patologiju UKCS-a bilo  prosječno 100 novodijagnosticiranih pacijenata godišnje, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice.

Na osnovu registriranih podataka pacijenata koji se liječe na UKCS, na Klinici za onkologiju s dijagnozom metastatskog melanoma su 42 pacijenta godišnje, a bitan je podatak da je više od 50 posto oboljelih mlađih od 60 godina, da je sedam posto pacijenata ispod 40 godina i da je kod žena do 29 godina, melanom najveći uzrok smrtnosti od svih karcinoma.

Po riječima Operte, Udruženje je i osnovano s ciljem da se ukaže na sve probleme s kojima se susreću oboljeli te da se sistemski pokušaju riješiti.

Potpredsjednica Mahmutbegović izrazila je spremnost da poduzme sve aktivnosti u skladu sa svojim ingerencijama te da prema Federalnom ministarstvu zdravstva i Federalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja, uputi dopise u vezi s ovom problematikom te da se aktivno uključi u rješavanje problema oboljelih od malignog melanoma.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*