Human Rights Watch: Uvesti sankcije Vladi Sirije

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRV) pozvala je međunarodnu zajednicu da uvede sankcije sirijskoj Vladi, nakon što su istražioci Ujedinjenih nacija optužili administraciju sirijskog predsjednika Bašara el Asada za napad sarinom, saopšteno je danas iz te organizacije.

U saopštenju se navodi da bi Savjet bezbjednosti UN-a trebao brzo da reaguje i da uvede sankcije osobama i institucijama koje su odgovorne za napade hemijskim oružjem u Siriji.

Podsjećamo, napad hemijskim oružjem dogodio se 04. aprila ove godine kada su projektili koji sadrže sarin ispaljeni na grad Han Šejhun u sirijskoj pokrajini Idlib i tom prilikom su poginule 83 osobe.

Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava saopšteno je da je u napadu u Han Šejhunu poginulo 87 osoba, među kojima je bilo više od 30 djece.

Istražna komisija Ujedinjenih nacija juče je saopštila da je ubijeđena da je sirijska vlada odgovorna za oslobađanje sarina u Han Šejhunu.

Zamjenik direktora za vanredne situacije u Human Rights Watch-u Ole Solvang izjavio je da bi izvještaj komisije UN-a trebao da okonča “obmane i lažne teorije koje je širila sirijska vlada”, prenosi AFP.

“Upotreba hemijskog oružja predstavlja ozbiljnu prijetnju međunarodnoj zabrani njegovog korištenja i u interesu je svih zemalja da se pošalje jasan signal da se takve grozote neće tolerisati”, izjavio je Solvang.

Stručnjaci UN-a optužili su sirijske vlasti da su 2014. i 2015. godine koristile hlor u napadima na sjeveru Sirije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*