U Barseloni najavljeni novi protesti

U Barseloni će danas biti održan protest protiv nezavisnosti španske oblasti Katalonije, čije su vlasti u petak jednostrano proglasile nezavisnost. Centralne vlasti Madrida, kao odgovor, ukinule su dosadašnju autonomiju tog regiona. Iz Vlade Španije je potvrđeno da će dosadašnji katalonski predsjednik Karles Pudždemon, koga je španski premijer smijenio, moći da se kandiduje na vanrednim izborima 21. decembra.

Skup protiv nezavisnosti Katalonije ukazuje na podijeljenost društva u toj oblasti nakon skupa podrške nezavisnosti održane u petak, piše Frans pres.

Parlament Katalonije u petak je, glasovima 70 od 135 poslanika, proglasio nezavisnost od Španije.

Ubrzo potom, Senat, Gornji dom Parlamenta Španije, odobrio je uvođenje prinudne uprave u Kataloniji. Španski premijer Marijano Rahoj smijenio je katalonsku separatističku vladu i raspisao izbore za Parlament Katalonije. Vanredni izbori su zakazani za 21. decembar.

AFP je ocijenio da bi današnji skup mogao biti neka vrsta predizborne kampanje za dosadašnju opoziciju Katalonije, koja se zalaže za ostanak u Španiji.

Pudždemon može da se kandiduje na izborima

Dosadašnji katalonski predsjednik Karles Pudždemon, koga je španski premijer Marijano Rahoj smijenio, moći će da se kandiduje na vanrednim izborima 21. decembra, saopćio je portparol Vlade Španije Injigo Mendes de Vigo.

“Gospodin Pudždemon i svi politički lideri Katalonije moći će da učestvuju na tim izborima. To bi bilo dobro, jer bi tako svi Katalonci mogli da presude o onome što gledamo posljednjih godinu dana”, rekao je Mendes de Vigo.

Mendes de Vigo koji je i španski ministar kulture, obrazovanja i sporta, rekao je da Pudždemon više nema nikakvu funkciju jer je smijenjen i dodao da će Madrid, ako Pudždemon odbije da napusti kancelariju predsjednika Vlade Katalonije, reagovati “inteligentno i razumno”.

“Bilo bi dobro da Pudždemon učestvuje na demokratskim izborima, pa da Katalonci kažu šta misle o njegovoj politici”, kazao je Mendes de Vigo.

Pudždemon ne smatra da je smijenjen. On je jučer u svojstvu predsjednika katalonske vlade, pozvao Katalonce da se demokratskim i mirnim metodama suprotstave mjerama centralne vlade u Madridu, koja je privremeno, do održavanja vanrednih izbora, ukinula autonomiju Katalonije aktiviranjem člana 155 Ustava Španije.

Aktiviranje tog člana, odnosno uvođenje prinudne uprave u Kataloniji, znači preuzimanje kontrole nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja izbora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*