ICMP-u prijavljeno desetak mjesta koja možda kriju masovne grobnice

Za četiri mjeseca, otkako je pokrenuta akcija Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu, koja je na svojoj internetskoj stranici aktivirala aplikaciju „Prijava lokacije“, stiglo je desetak anonimnih prijava o mjestima na kojima bi se mogle nalazite masovne ili pojedinačne grobnice.
– Još nije došlo do iskopavanja na tim mjestima, ali je ICMP podijelio ove informacije s Institutom za nestale osobe BiH i u jednom od slučajeva je preporučio za iskopavanje na lokaciji koja je prijavljena kao sekundarna masovna grobnica. To je, dakle, nova lokacija – kaže Saša Kulukčija, portparol ICMP-a, koji nije mogao otkrivati o kojim je lokacijama riječ.
Istakao je da su u ICMP-u zadovoljni svakim podatkom koji može dovesti do toga da ostaci barem jedne osobe budu pronađeni.

Podsjetio je da je prijava lokacije anonimna i bez posljedica po osobu koja to učini.

Istovremeno, prema riječima portparola Instituta za nestale osobe BiH Lejle Čengić, besplatan broj telefona Instituta na koji se također mogu dati ovakve informacije nije dao veće rezultate od 2010. godine, otkako postoji.

– Dobijemo tek dvije-tri informacije godišnje, a od svih primljenih, tek oko 15 posto njih je tačnih – kazala je Čengić, podsjetivši da se u BiH traga za još oko 7.000 osoba.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*