Predsjedništvo BiH još ljetos pronašlo zagubljeni Dejtonski sporazum

Originalni bosanskohercegovački primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma pronađen je ovog ljeta u Arhivu Predsjedništva BiH, saznaje Klix.ba iz izvora u Predsjedništvu BiH. Stoga sada ostaje nejasno kakav primjerak su pronašli pripadnici MUP-a RS na Palama kod uhapšenog Željka Kuntoša, da li se radi o falsifikatu ili primjerku sporazuma koji je izgubila Srbija.
Kako saznajemo, primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma 2008. godine zagubljen je u ladicama arhiva te je ljetos pronađen i sada se nalazi u sefu Predsjedništva BiH.

Javnost je ostala uskraćena za ovu informaciju jer članovi Predsjedništva BiH nisu postigli konsenzus da se ta informacija iznese u javnost.

Još uvijek nije jasno na osnovu čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zaključilo da je kod Željka Kuntoša na Palama pronađen originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma. Postoji vjerovatnoća da je entitetska policija kod Kuntoša pronašla srbijanski primjer Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjećamo, policija MUP-a RS je podnijela izvještaj protiv Željka Kuntoša (48) s Pala, koji je u svojoj kući skrivao primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku i nudio ga na prodaju za 100.000 KM kako bi stekao protivpravnu imovinsku korist.

Priča o nestanku bh. primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma postala je aktuelna 2008. godine kada je tadašnji član Predsjedništvo BiH Željko Komšić ustanovio da se u arhivu ne nalazi original međunarodnog sporazuma.

O svemu je, očito traljavu istragu pokrenulo i Tužilaštvo BiH s obzirom na to da je ove godine u Arhivu Predsjedništva BiH ipak pronađen originalni primjerak međunarodnog ugovora.

(Vijesti.ba / Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*