Hvatanjem velike terorističke “ribe” popravili smo imidž BiH

Danas je završena operacija vezana za Mirsada Kandića jednog od najtraženijih terorista u svijetu. OSA je u saradnji sa drugim agencijama odradila veliki posao vezan za pronalazak te osobe, kazao je na današnjoj pres konferenciji ministar sigrunosti BiH Dragan Mektić.
“Operacija je trajala nekoliko mjeseci i ta osoba je po Interpolovoj potjernici predata organima vlasti SAD-a. Radi se osobi koja je dobro rangirana u ISIL-u i imala niz odgovornih funkcija u samim operacijama ISIL-a od pronalaženja, vrbovanja i provjeravanja za osobe koje se priključuju ISIL-u”, rekao je Mektić.

Dodao je da je Kandić imao preko 10 identiteta a zadnji put je u BiH ušao na falsifikovano ime Ivana Popovića.

Ministar je istakao da je ministarstvo u vezi s tim dobilo niz čestitiki i pohvala od obavještanih struktura značajnih zemalja.

“Mi smo značajno popravili imidž BiH sa ovom operacijom gdje je pala velika teroristička riba, i nastavit ćemo sa istim ovakim stavom kada je u pitanju radikalizam i terorizam”, kazao je Mektić.

“Želim da pošaljem poruku svim lažnim ekspertima da je daleko od stvarnosti ono što oni pišu i objavljuju. Oni žive u 80-im i 90-im godinama te stalno ponavljaju deset imena s ciljem da proizvedu strah među stanovništvom u BiH”, kazao je Mektić.

On ističe da obavještajno-sigurnosne agencije u BiH imaju i kapacitet i opredjeljenje da se suprotstave svakoj terorističkoj prijetnji. Podsjetio je da je Kandić promijenio nekoliko država, od Velike Britanije, Njemačke do Turske, ali da je uhapšen u BiH.

Mektić je istakao da je Kandić imao neku vrstu podrške u BiH, ali da o tome ne može govoriti jer se moraju istražiti njegovi kontakti s drugim osobama. Podvukao je da on nije pravio terorističku mrežu u BiH, već se krio u našoj zemlji.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*