Ukida se program posebne zaštite od deportacije is SAD-a

Više hiljada državljana zemalja centralne Amerike i Haitija koji u SAD-u borave pod posebnim statusom više nemaju zaštitu od deportacije.

Program poznat kao “Privremeni status zaštite”, koji je uspostavljen 1990. godine, štiti strane državljane od deportacije u matične države u kojima je situacija nestabilna usljed prirodnih katastrofa ili oružanih sukoba. Program je štitio više od 300.000 nastanjenih u SAD-u.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, američki dnevnik “Washington Post” piše da je državni sekretar Rex Tillerson poslao pismo vršiocu dužnosti direktora Domovinske sigurnosti Elaineu Dukeu da više na snazi nisu uvjeti za opravdanje zaštite državljana Centralne Amerike i Haitija.

List navodi da Domovinska sigurnost ima rok do ponedjeljka 6. novembra da objavi planove za oko 57.000 državljana Hondurasa i 2.500 iz Nikaragve čiji ostanak u sklopu programa zaštite ističe u januaru.

Iz State Departmenta je saopćeno da nisu donijete nikakve odluke o programu za državljane Haitija, Salvadora, Hondurasa ili Nikaragve.

(Srna/Reuters/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*