Lagumdžija: Dobra stvar je što Kina želi doći ovdje, loša stvar je što ne shvatamo važnost toga

Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i Centar za promociju i izgradnju Inicijative “Pojas i put” održavaju danas konferenciju o temi “Gdje ćemo biti 2021.godine? – Odjeci 19. Kongresa Komunističke partije Kine”. Prije početka događaja medijima se obratio počasni gost konferencije Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je govorio o važnosti Kine i nepostojanju šire svijesti na našim prostorima o važnosti Kine za cijelu regiju, a naročito BiH.

“Kina definitivno otvara jednu novu eru u historiji čovječanstva, ona na velika vrata postaje sila broj jedan u multilateralnom smislu u pravljenju novog svjetskog poretka i novih multilateralnih institucija, postaje sila broj jedan u ekonomiji, u edukaciji, u energiji, u ekologiji i mnogim drugim oblastima”, rekao je Lagumdžija.

Ističe da je drugi segment koji je bitan za našu državu kretanje Kine u samoodrživi razvoj.

“Tu je naravno i historijska inicijativa ‘Jedan pojas – jedan put’ koja će imati direktne refleksije na našu državu. Tu je i inicijativa 16+1 kojom Kina na velika vrata ulazi u ovaj dio svijeta”, rekao je.

Naglasio je da BiH ima sreću jer Kina želi vidjeti našu državu na dijelu svog puta ka kreiranju jednog novog svjetskog poretka.

“U tom svjetskom poretku Kina ne želi biti lider u klasičnom smislu riječi već partner. Tu zemlju treba približiti nama. Dobra stvar je da Kina to želi, a loša je da mi to ne vidimo”, zaključio je Lagumdžija.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*