Zagađenje u New Delhiju premašilo sve zdravstvene norme

New Delhi se i drugi dan zaredom guši u otrovnom smogu, pa je naređeno zatvaranje osnovnih škola, dok u drugom po veličini pakistanskom gradu, Lahoru, iz istog razloga firme ne rade, otkazani su letovi a bolnice su pune.

Stanovnici indijske prijestonice, uglavnom bezuspješno, pokušavaju da se zaštite od udisanja zagađenog vazduha, u kome je jutros izmjeren opasni nivo čestica PM 2,5, kojih, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ne bi trebalo da bude više od 25 mikrograma po kubnom metru vazduha na dan. U New Delhiju je danas izmjereno prisustvo između 400 i 700 mikrograma čestica po kubnom metru vazduha. SZO je 2014. New Delhi zvanično proglasila najzagađenijom prijestonicom na svijetu.

U Pakistanu ne postoji zvanično mjerenje zagađenosti, ali je jedna nevladina organizacija objavila da je izmjerila prisustvo 757,2 mikrograma PM 2,5 po kubnom metru vazduha. Prisustvo tog zagađivača povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka pluća.

Dva miliona osnovaca u New Delhiju danas je ostalo kod kuće zbog naredbe o zatvaranju škola.

“Zbog opadanja kvaliteta vazduha u New Delhiju ne možemo praviti kompromise oko zdravlja djece. Naredili smo zatvaranje svih škola u New Delhiju do nedjelje”, naveo je na Twitteru zamjenik premijera provincije Delhi Manish Sisodia.

U pakistanskoj provinciji Penjab, vlada je pomjerila početak školskih časova, jer je smog najgušći rano ujutru.

Pojava smoga je redovna u New Delhiju u jesen i zimu. Hladnoća i nedostatak vjetra sprečavaju ili usporavaju rasipanje štetnih gasova iz kola i fabrika.

Pretpostavlja se da je zagađenje vazduha odgovorno za smrt 2,5 miliona Indijaca u 2015. godini, što je najveći broj na svijetu, navodi se u nedavno objavljenom istraživanju.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*