S predstavnicima ICMP-a definirati detalje vezane za nastavak saradnje

Naredne sedmice planiran je sastanak temeljem zaključaka Vijeća ministara BiH kojim je od ICMP-a zatraženo da obustavi sve aktivnosti dok imenovani tim zajedno s predstavnicima ICMP-a ne definira sve detalje vezane za nastavak saradnje kao i niz pitanja koja za sobom povlači izmještanje laboratorije iz BiH – izjavila je za Fenu ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.
Ona ističe da je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) odigrala ključnu ulogu u identifikaciji nestalih osoba u Bosni i Hercegovini i regionu. Podsjeća da je zahvaljujući ICMP-eu, nepobitno, posredstvom DNK analiza, identificirano više od 23.000 nestalih osoba, što je više od 70 posto od ukupnog broja nestalih u našoj zemlji.

– Sve to uistinu cijenimo kao jedan od najznačajnijih vidova međunarodne pomoći Bosni i Hercegovini u posljeratnom periodu i zahvalni smo im na tome. No, to ne može biti opravdanje za donošenje jednostrane odluke o izmještanju laboratorije ICMP-a u Haag, bez prethodnih konsultacija ili dogovora s institucijama Bosne i Hercegovine pa i zemalja regiona, koje su također koristile usluge ICMP-a – navodi ministrica Borovac.

Po njenim riječima, proces identifikacija nestalih nije obustavljen, taj proces je mnogo širi od samih DNK analiza.

Borovac kaže da prema informacijama iz Instituta za nestale osobe, ICMP je već obustavio DNK analize, iako je prema dopisu koji je prošli mjesec upućen Institutu bilo najavljeno da će taj proces biti obustavljen krajem novembra.

– Naredne sedmice planiran je na osnovu zaključaka Vijeća ministara BiH kojim je od ICMP-a zatraženo da obustavi sve aktivnosti dok imenovani tim zajedno s predstavnicima ICMP-a ne definira sve detalje vezane za nastavak saradnje kao i niz pitanja koja za sobom povlači izmještanje laboratorije iz BiH – navela je ministrica Borovac te dodala da „činjenica da mi tragamo za još oko 7.000 osoba govori o važnosti ove saradnje za Bosnu i Hercegovinu“.

Vijeće ministara BiH, kao suosnivač Instituta za nestale osobe BiH, pozvalo je Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) da obustavi sve do sada preuzete jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Den Haag – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH nakon njegove prošlosedmične sjednice.

U saopćenju se navodi da je Vijeće ministara pozvalo Međunarodnu komisiju za nestale osobe da, u skladu sa Sporazumom o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH, s timom Vijeća ministara BiH, koji je imenovan, ispregovara buduće aktivnosti na planu identifikacije nestalih osoba u skladu sa članom 12. ovog sporazuma.

Bosanskohercegovački Tim za pregovore, sastavljen od predstavnika nadležnih državnih tijela te Suda i Tužilaštva BiH, predvodit će ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

– Prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Den Haag moglo bi izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih osoba iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i značajno poskupiti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u ovaj holandski grad. Također, otvara se problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih osoba iz BiH te zaštite podataka članova porodica nestalih – saopćeno je tada iz Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*