Završen protest policajaca u Sarajevu

Završen je protest u Sarajevu nekoliko stotina članova Saveza sindikata policije i uposlenika ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, nezadovoljnih načinom penzionisanja koji se propisuje novim zakonom.

Policajci iz sedam kantona u FBiH protestovali su ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH nakon što jučer sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom nisu postigli dogovor o načinu penzionisanja.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je ranije da policijski službenici traže da se na poseban način definiše njihovo pravo na ostvarivanje penzije.

“Nama je potpuno svejedno da li će to biti realizovano putem dopuna Zakona o policijskim službenicima ili putem Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Važno je da se na jedan od ta dva načina definiše pravo na ostvarivanje penzije policijskih službenika”, istakao je Hadžiabdić.

Čampara nije pristao da se u Prijedlog zakona o PIO, koji bi danas trebalo da razmatraju poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uvrsti rečenica kojom će biti garantovano da će se odlazak u penziju policijskih službenika rješavati putem Zakona o policijskim službenicima.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*