Košarkaška reprezentacija BiH dočekuje Rusiju u kvalifikacijama za SP

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas dočekuje Rusiju u 1. kolu prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Utakmica se igra u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, a počinje večeras u 18:45 sati.

Protiv Rusije smo posljednji put igrali prošle godine u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine i oba puta smo poraženi, a uloga favorita pripada Rusima i ovaj put.

Nedolazak NBA igrača u ovu fazu kvalifikacija, kao i izostanci određenih igrača iz Eurolige, znatno su oslabili Ruse, ali to nam ne pomaže mnogo, smatra i selektor BiH Duško Vujošević. Ipak ni mi ne možemo računati na Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića.

Rusi ističu Musu

“U situaciji kad Rusima nedostaju određeni igrači, stvara se atmosfera da je to prilika za BiH. Mi ćemo se boriti, ali imam utisak da od tri drveta ne vidimo šumu. Smeta mi stvaranje nerealnog optimizma. Uvijek sam bio radan i skeptik. U vremenu koje imamo na raspolaganju za pripremu utakmice, ta skeptičnost se povećava”, kazao je Vujošević na konferenciji za medije.

Selektor je istakao da su ove kvalifikacije specifične po tome što reprezentacije nisu imale 30 ili 40 dana da se pripreme te je posebno napomenuo da će i ova selekcija Rusije imati do osam igrača koji su igrali polufinale proteklog Eurobasketa.

Na zvaničnoj stranici ruskog košarkaškog saveza u prvi plan je istaknuto ime 18-godišnjeg Džanana Muse. Rusi ističu da će našoj reprezentaciji ponovo nedostajati dva najveća imena na koja se najviše oslanjamo kad su tu – Mirza Teletović i Jusuf Nurkić. U takvoj situaciji, velika pažnja usmjerena je na Musu koji je bio drugi najbolji strijelac pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini. Musa je u šest mečeva protiv Švedske, Armenije i Slovačke prosječno ubacivao 22,8 poena, a odlične igre nastavio je i u dresu zagrebačke Cedevite.

Šved nije uvršten na spisak

Na spisku reprezentacije BiH za ovaj meč nalaze se Amar Gegić (Bayern), Nemanja Gordić (Budućnost), Sani Čampara (MoraBanc Andorra), Adi Zahiragić (Kakanj), Džanan Musa (Cedevita), Edin Atić (AEK), Almir Hasandić (Sloboda), Adin Vrabac (Iberostar Tenerife), Aleksandar Lazić (Mega Bemax), Nedžad Muratović (Sloboda), Milan Milošević (Promitheas Patra), Obrad Tomić (Partizan), Elmedin Kikanović (Monaco), Markus Lončar (Široki), Andrija Stipanović (Cedevita) i Emir Sulejmanović (Montekit Fuenlabrada).

Selektor Rusije Sergej Bazarevič skratio je svoj spisak od 15 igrača i objavio na kojih 12 igrača računa protiv BiH. To su Jevgenij Baburin (Lokomotiv Kuban), Dmitrij Kulagin (Lokomotiv Kuban), Mihail Kulagin (CSKA), Vitalij Fridzon (CSKA), Dmitrij Hvostov (Lokomotiv Kuban), Semen Antonov (CSKA), Jevgenij Valijev (Zenit), Andrej Zubkov (Khimki), Stanislav Ilnitski (Lokomotiv Kuban), Sergej Karasev (Zenit), Vladislav Truškin (UNICS Kazan) i Artem Klimenko (Avtodor).

Na spisku Rusije nema najboljeg njihovog igrača Alekseja Šveda koji nastupa za ruski Khimki.

Naredni meč BiH igra protiv Francuske u gostima (27. novembar), zatim u narednoj godini igramo preostala četiri meča kvalifikacija. Prvo ćemo 22. februara dočekati Belgiju, a onda tri dana kasnije gostovati Rusiji. Posljednja dva kola igramo protiv Francuske kod kuće (29. juni 2018. godine) i protiv Belgije u gostima (2. juli 2018. godine).

U prvoj rundi kvalifikacija nastupaju 32 selekcije raspoređene u osam grupa. Prolaz u drugu rundu izborit će po tri prvoplasirane selekcije iz svake grupe.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*