MUNICH, GERMANY - JUNE 8: A general view of the Munich Football Arena ahead of the UEFA EURO 2024 Germany on June 8, 2024 in Munich, Germany.(Photo by Lukas Barth - UEFA/UEFA via Getty Images)

EURO 2024: Rasplet grupa C i D

Pred nama je dan koji donosi rasplet grupa C i D. Igraju se četiri meča, dva u 18h i dva u 21h. Direktan prenos meča Francuska – Poljska (18h), kao i Srbija – Danska (21h), možete pratiti u programima BHRT-a.

U utorak od 18 sati čeka nas rasplet grupe D, a u istom terminu igrat će Francuska protiv Poljske, te Nizozemska i Austrija. 

Uoči posljednjeg kola, Trikolori i Oranje imaju po četiri boda, dok je Austrija na tri, a Poljska je bez bodova i ikakve šanse za osminu finala.

Francuzi su naoko u najboljoj poziciji jer igraju protiv otpisanog protivnika, no na ruku im ne ide istorija, jer na posljednjih osam velikih takmičenja nisu slavili u posljednjoj utakmici grupnog dijela takmičenja. Posljednji put napravili su to protiv Toga na Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Takođe, pod dodatnim oprezom moraju biti Dembele i Embape jer bi, u slučaju žutog kartona, propustili osminu finala.

U drugom dvoboju skupine, Nizozemska i Austrija tražiće svoj put do osmine finala, iako je Oranje s četiri boda već napravilo veliki korak prema tome. I istorija je na njihovoj strani, jer dobili su posljednjih sedam utakmica protiv Austrijanaca.

Kod Nizozemaca oprezni zbog suspenzije uoči osmine finala moraju biti Šuten i Verman, a kod Austrijanaca čak njih sedmorica: Arnautović, Baumgartner, Danso, Lajmer, Mvene, Vimer, Vober.

Danska protiv Srbije, Slovenija protiv Engleske

Pred nama je i rasplet grupe C Eura 2024., u kojoj sve četiri reprezentacije uoči posljednjeg kola imaju šanse za drugi krug. Obje utakmice se igraju od 21h.

Englezi će u Kelnu ugostiti Slovence, dok Danska i Srbija igraju u Minhenu, a pogled na grupu otkriva kako je Engleska prva sa četiri boda, Danska i Slovenija imaju po dva, dok je Srbija na jednom bodu.

Tri lava traže pobjedu protiv Slovenije kako bi osigurali prvo mjesto u grupi, iako će to osigurati i remijem u slučaju da Danska ne slavi protiv Srbije.

Englezi i Slovenci jednom su igrali na velikim takmičenjima, bilo je to na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, kada je Gordi Albion slavio s 1-0. Ukupno su ove dvije reprezentacije odigrale šest utakmica, a tek su jednom Slovenci uspjeli izvući remi.

Što se tiče mogućih suspenzija uoči utakmica kod osmine finala, kod Engleza mora pripaziti Galager, a kod Slovenaca Celar, Janža, Stojanović i Vipotnik.

Danska bi pak, ako ‘preživi’ Srbiju i izbori osminu finala Eura, prvi put u istoriji na dva uzastopna prvenstva prošla grupu. I istorija je na njihovoj strani, jer u tri međusobne utakmice Srbi ih nikad nisu dobili, a i gol razlika je na strani Danaca.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*