UN: Zaustavimo nasilje nad ženama!

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum izabran je odlukom Ujedinjenih naroda (UN) od 17. decembra 1999., u znak sjećanja na dan kada su u Dominikanskoj Republici 1960. godine, prema nalogu tadašnjeg predsjednika te zemlje Rafaela Truhilja, brutalno ubijene sestre Mirabal – Patrija, Minerva i Marija Teresa.

Tim povodom generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) izjavio je da je više od trećine žena širom svijeta doživjelo fizičko ili seksualno nasilje zbog čega je potrebno pojačati zajedničko djelovanje kako bi se to za sva vremena zaustavilo. Oko 750 miliona žena stupilo je u brak prije navršenih 18 godina, a više od 250 miliona podvrgnuto je sakaćenju genitalija.

“Vrijeme je za zajedničku akciju svih nas kako bi žene i djevojčice u cijelom svijetu mogle da žive bez uznemiravanja, štetnih praksi i svakog drugog oblika nasilja”, naveo je Gutereš u pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Gutereš je kazao da je potrebno da “svi u svojim zemljama, regionima i zajednicama, zajednički i istovremeno rade na ostvarivanju istog cilja.

“Svaka žena i svaka djevojčica ima pravo na život bez nasilja. Ipak, ovo kršenje ljudskih prava se u različitim vidovima javlja u svakoj zajednici, a posebno pogađa one najmarginalizovanije i najugroženije”, navedeno je u Guterešovoj poruci.

U saopštenju je izražena zabrinutost zbog učestalosti napada na aktivistkinje za prava žena, a ocijenjeno je i da nasilje nad političarkama ometa napredak u ostvarivanju građanskih, političkih, socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava žena.

Navodi se da UN čine mnogo toga da bi se problem nasilja nad ženama riješio, između ostalog radom Fonda UN za suzbijanje nasilja nad ženama, inicijativom “Spotlight” koja je pokrenuta sa Evropskom unijom, ali i Globalnom inicijativom UN za bezbjedne gradove i bezbjedan javni prostor.

UN-ova “Strategija za rodni paritet” usvojena je u septembru.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*