Svjetski dan bez duhanskog dima: Svaki četvrti učenik u BiH puši

Ovogodišnji Svjetski dan bez duhanskog dima, koji se širom svijeta obilježava na dan 31. svibnja, odvija se pod sloganom „Zaštitimo djecu od utjecaja duhanske industrije“, a taj slogan posebno je primjenjiv na Bosnu i Hercegovinu s obzirom na ankete koje pokazuju da u našoj zemlji svaki četvrti učenik koristi neki duhanski proizvod.

Javne ustanove i nevladine organizacije koje se bave ovom temom napominju kako su službeni podaci koji govore o broju pušača poprilično zastarjeli, ali isto tako ističu kako se sa sigurnošću može reći da Bosna i Hercegovina ima znatno višu stopu konzumiranja duhanskih proizvoda od europskog prosjeka.

Prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak, dr. med., pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u razgovoru za Fenu podsjetila je kako je posljednja studija o stanju zdravlja odrasloga stanovništva u Federaciji BiH iz 2012. godine pokazala da 44,1 posto odraslog stanovništva u FBiH puši.

U analizi pušačkih navika školske djece koriste se, pak, rezultati Globalnog istraživanja pušenja među školskom djecom i mladima (GYTS) koje se u Federaciji BiH radi periodično svakih pet godina.

Uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH ovo istraživanje je proveo 2019. godine, a rezultati su pokazali da čak 24,4 posto školske djece konzumira duhanske proizvode.

Zabrinjava i podatak da 81,4 posto ispitanih konzumenata duhanskih proizvoda među školskom djecom nije spriječeno u kupovini tih proizvoda unatoč svojim godinama, upozorila je Ramić Čatak.

Smrtnost i ekonomska šteta

Kada je u pitanju utjecaj pušenja na zdravlje stanovništva, Ramić Čatak istaknula je da Zavod za javno zdravstvo FBiH prati trend obolijevanja i smrtnosti povezanih s pušenjem, a jedan od najrelevantnijih pokazatelja predstavlja analiza trenda stope smrtnosti od malignih neoplazmi bronha i pluća, koja se direktno povezuju s pušenjem kao vodećim faktorom rizika.

– U razdoblju od 2013. do 2022. godine bilježi se povećanje broja umrlih. 2014. godine 831 osoba umrla je od tih bolesti, 2021. godine umrle su 1.432 osobe, dok je u 2022. godini ta brojka bila nešto niža u odnosu na prethodnu godinu: 1.037 umrlih od malignih neoplazmi bronha i pluća – upozorila je Ramić Čatak.

Iz nevladine organizacije PROI, koja godinama radi na unaprjeđenju javnozdravstvenih politika i zagovaranju kontrole duhana u BiH, dobili smo podatak da se direktni troškovi konzumiranja duhana u našoj zemlju, koji se odnose na troškove liječenja pušača oboljelih od bolesti povezanih s pušenjem, procjenjuju na iznos između 557 i 766 milijuna maraka.

Tu su i neizravni troškovi smrtnosti od pušenja, koji predstavljaju vrijednost ljudskih života izgubljenih uslijed prerane smrti izazvane posljedicama pušenja, a oni se procjenjuju na iznos između 111 i 141 milijun maraka.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Iz organizacije PROI podsjećaju da je u svibnju 2023. godine započela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH. Iako se radi o koraku u pravom smjeru iz te nevladine organizacije podsjećaju da su se kazne za kršenje odredbi tog zakona trebale početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene Zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata.

Međutim, problem je što spomenuti podzakonski akti još nisu doneseni pa se zbog toga ne mogu početi primjenjivati kazne za prekršitelje propisa.

Evidentna je hitnost situacije i potreba za promptnom akcijom kako bi se osigurala efikasna implementacija zakona, poručili su iz PROI-ja.

Djeca posebno ugrožena

Svjetski dan bez duhanskog dima ove godine obilježava se pod sloganom „Zaštitimo djecu od utjecaja duhanske industrije“, a Svjetska zdravstvena organizacija poziva zemlje članice da svoje napore u borbi protiv pušenja usmjere na donošenje strožih zakonskih rješenja koja preveniraju pušenje, štite djecu i mlade od izloženosti duhanskim proizvodima i obmanjujućim praksama reklamiranja i promocije ovih proizvoda, s posebnim fokusom na digitalne platforme koje se koriste za ciljanje djece i mladih.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH podsjećaju kako Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH posebnu ulogu daje upravo prevenciji pušenja među djecom i mladima kroz jačanje saradnje između Zavoda za javno zdravstvo FBiH, županijskih zavoda za javno zdravstvo i županijskih ministarstava zdravstva u smislu uvođenja sadržaja prevencije pušenja u nastavne planove i programe obrazovnih ustanova.

Pored toga Zakon predviđa postavljanje u školama postera i drugih promotivnih materijala koji ukazuju na štetnost duhana.

S tim u vezi, Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio je i publicirao „Vodič za prevenciju pušenja među školskom djecom“ kao metodološki okvir za nastavne planove I programe obrazovnih ustanova u Federaciji BiH na temu prevencije pušenja i upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda.

Vodič predstavlja osvrt na složenost faktora koji utiču na iniciranje pušenja među školskom djecom, posljedice pušenja i izloženost duhanskom dimu i zdravlje djece te model prevencije pušenja u školskim okruženjima putem edukacije djece kroz tematske cjeline koje je potrebno uključiti u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH.

federalna.ba/Fena

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*