MUP Srbije: Ukoliko Orić pređe granicu sa Srbijom, istog trenutka će biti uhapšen

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije odbacilo je navode pojedinih srbijanskih medija da bivši komandant Armije RBiH Naser Orić više puta godišnje ulazi u Republiku Srbiju i saopćilo da srpska policija nije evidentirala na bilo koji način njegov boravak na teritoriji te zemlje.

Poručili su da bi u tom slučaju “istog trenutka bio uhapšen”.

“Protiv Nasera Orića i dalje je na snazi potjernica Višeg suda u Beogradu koju je, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Bosne i Hercegovine, policija raspisala još 11. jula 2011. godine. Ukoliko Naser Orić bude prešao na teritoriju naše države on će istog trenutka biti uhapšen u skladu sa pomenutom potjernicom”, saopćeno je danas iz MUP-a Srbije.

Također dodaju da Naser Orić ne posjeduje važeće dokumente Republike Srbije.

Podsjetimo, Orić je početkom oktobra ove godine po prvostepenoj presudi Suda BiH oslobođen optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Srebrenici i Bratuncu 1992. godine, odnosno navodne zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtjev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*