Barcelona troši 7.4 miliona eura na sedmične plate

Manchester United prošle je sezone predvodio listu klubova koji najviše troše na plate igrača, ali ove je pao na četvrto mjesto.

Za to su prvenstveno zaslužni odlasci skupih Bastiana Švajnštajgera, Waynea Rooneya, kao i smanjenje plate Zlatana Ibrahimovića, a pojačanja poput Romelua Lukakua, Nemanje Matića i Viktora Lindehofa nemaju tako visoka primanja.

United ove sezone na plate troši 5,8 miliona eura sedmično, neznatno više od gradskog rivala Cityja koji je na petom mjestu, pokazalo je istraživanje GSSS (Global Sports Salaries Survey).

Novi lider je Barcelona, koja nakon poboljšanog ugovora za Lea Messija na sedmicu troši 7.4 miliona eura, a na drugo mjesto probio se PSG nakon dovođenja Neymara i Kilijana Mbapea, sa 7,3 miliona. Na trećem mjestu je Real Madrid sa 6,9 miliona.

Što se tiče nacionalnih prvenstava, prosječne plate najveće su u Premier ligi, prvi put u istoriji probile su granicu od 50.000 funti (56.000 eura) na sedmicu.

Premijerligaški fudbaleri sedmično u prosjeku zarađuju 56.827 eura, a slijede Španci (36.124 €), Italijani (28.502), Nijemci (26.993) i Francuzi (20.309).

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*