Papa Franjo traži “odlučne” mjere zbog zbog egzodusa Rohinja

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, pozvao je danas međunarodnu zajednicu da preduzme “odlučnu” akciju za rješavanje uzroka masovnog egzodusa muslimanske manjine Rohinje iz Mijanmara u susjedni Bangladeš. Ujedinjeni narodi su progon Rohinja okarakterisali kao etničko čišćenje.

Papa je doputovao u Bangladeš nakon diplomatski osjetljive posjete susjednom Mijanmaru, gdje nije direktno pomenuo egzodus Rohinja muslimana. On će se sutra sastati s delegacijom Rohinja, što će biti i glavna tačka njegove posete.

Papa ni danas, kao ni tokom posjete Mijanmaru, nije upotrijebio naziv Rohinje, koji osporavaju vojska i mijanmarska vlada.

Papa je ocijenio da je “imperativ međunarodne zajednice da preduzme odlučne mjere i riješi ovu ozbiljnu situaciju”, ne samo u smislu političkih pitanja koja su dovela do raseljavanja, nego i momentalnog pružanja materijalne pomoći Bangladešu u zbrinjavanju ugroženih.

Papa se do sada suzdržavao da govori o najtežoj azijskoj humanitarnoj krizi u posljednjim decenijama iz diplomatske uljudnosti prema svojim domaćinima u Mijanmaru, koji smatraju Rohinje ilegalnim migrantima iz Bangladeša i ne priznaju ih kao domicilnu etničku grupu, prenosi AP.

“Niko od nas ne može da ne bude svjestan ozbiljnosti situacije, ogromne ljudske patnje i teških uslova za život za toliki broja naše braće i sestara, od kojih su većina žene i djeca u prepunim izbjegličkim kampovima”, rekao je papa.

Papa je pohvalio Bangladeš jer je primio brojne izbjeglice nakon izbijanja nasilja u mijanmarskoj državi Rakine krajem augusta.

Bangladeš se nada da će posjeta od četvrtka do subote, tokom koje će se papa sastati s predstavnicima naroda Rohinja u Dhaki, pomoći u pritisku na međunarodnu zajednicu da pronađe trajno rješenje problema periodičnih egzodusa Rohinja iz većinski budističkog Mijanmara, prenosi Reuters.

Od kraja augusta, više od 620.000 Rohinja izbjeglo je u susjedni Bangladeš, bježeći od silovanja, ubistava i mučenja koje sprovode pripadnici mijanmarske vojske i budističkih policija.

Ujedinjeni narodi ocijenili su da se radi o “klasičnom slučaju etničkog čišćenja”.

Prema zakonu iz 1982. godine, Rohinjama je oduzeto državljanstvo u tadašnjoj Burmi i oni su tako postali najbrojniji apatridi u svijetu.

Taj narod je žrtva brojnih diskriminacija, uključujući prinudni rad, iznude, ograničavanje slobode kretanja, nepravedne propise o braku i konfiskaciju zemlje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*