Japan traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o S. Koreji

Japan je saopćio da će 15. decembra biti domaćin ministarskog sastanka Vijeća sigurnosti o pronalaženju mirnog rješenja za zaustavljanje nuklearnog i balističkog programa Sjeverne Koreje i denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Japanski ambasador u UN-u Koro Besho rekao je na konferenciji za štampu u New Yorku da se mora uraditi više, pored sankcija koje su već uvedene Pyongyangu, kako bi se spriječilo finansiranje i nabavka materijala za nuklearne i raketne programe sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Besho je rekao da članice UN-a razgovaraju o “ciljevima” ministarskog sastanka i dodao da još nije jasno da li će biti moguće usvajanje zajedničke rezolucije ili izjave.

Očekuje se da generalni sekretar UN-a Antonio Guterres obavijesti Vijeće sigurnosti UN-a o najnovijim činjenicama, a američki zvaničnici su najavili da će sastanku prisustvovati i državni sekretar SAD-a Rex Tillerson. Ministar vanjskih poslova Japana Taro Kano predsjedavat će ministarskom sastanku.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja ima kapacitet da pogodi ciljeve na teritoriji SAD-a. Državna televizija je objavila da je lansirana raketa “Hvasong-15”, koja je mnogo jača od prethodnih. Nova balistička proba Pyongyanga izazvala je oštru reakciju u SAD-u i osudu UN-a i međunarodne zajednice.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*