A general view shows the Arab Peace Initiative meeting in Cairo, Egypt December 9, 2017. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Arapska liga zahtijeva ukidanje Trampove odluke o Jeruzalemu, Netanjahu kritikuje EU

Arapska liga zatražila je danas od Sjedinjenih Američkih Država na sastanku u Kairu da ukinu odluku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) kritikovao je reakcije iz Evropske unije nakon Trampovog poteza, a uoči današnjeg susreta sa šefovima diplomatija zemalja članica EU.
Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja ocijenili su da će Trampov potez oko priznanja Jeruzalema za prijestonicu Izraela imati ozbiljne posljedice po razvoj događaja, jer stavlja Vašington na stranu okupatora i predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U usvojenoj rezoluciji Arapske lige poslije dvoiposatnog sastanka, oni su također pozvali Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da donese rezoluciju u kojoj bi se Trampova odluka odbacila, mada smatraju da će SAD sigurno uložiti veto.

Ako se to dogodi, najavili su da će tražiti sličnu rezoluciju i u Generalnoj skupštini UN-a, rekao je palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki na konferenciji za novinare održanoj rano jutros u Kairu.

Rezolucija na dvije stranice dokumenta, usvojena na hitnom sastanku koji je sinoć počeo, ne uključuje nikakve kaznene akcije protiv Sjedinjenih Američkih Država, kao što je poziv na bojkot američkih proizvoda, suspendovanje ili sniženje nivoa odnosa s tom zemljom.

U rezoluciji se također ne odražava bijes koji Palestinci osjećaju u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, gdje su nasilni protesti protiv Trampove odluke trajali tri dana.

“Donijeli smo političku odluku… Jeruzalem je okupiran 50 godina. Ovo je proširena bitka koja će eskalirati”, rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul Geit.

Najavljeno je da će se ministri ponovo sastati u roku od mjesec dana, možda u Amanu, da diskutuju o Jeruzalemu.

Arapske diplomate su rekle da su neke članice Arapske lige željele oštriju rezoluciju s kaznenim mjerama protiv zemalja koje bi slijedile primjer SAD-a. To je smatrano isuviše radikalnim za umjerene arapske nacije i na kraju se odustalo od toga.

Međutim, palestinski ministar spoljnih poslova nastojao je da umanji značaj razlika, rekavši da je rezultat skupa potpuno jedinstvo. I on i šef Arapske lige Abul Geit rekli su da su arapske zemlje i dalje posvećene arapskom mirovnom planu kojim se predviđa priznavanje Izraela u zamjenu za njegovo povlačenje sa svih okupiranih arapskih zemalja.

“Trampova odluka lišila je njegovu zemlju sponzorstva i posredovanja u mirovnom procesu i podrila napore da se postigne mir. Ta odluka produbljuje napetost i izaziva ljutnju koja prijeti da gurne region na ivicu ambisa nasilja, haosa i krvoprolića”, navodi se rezoluciji Arapske lige.

Samo formiranje nezavisne države Palestine sa istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom okončaće sukob, navodi se u dokumentu i najavljuje međunarodna medijska kampanja Arapske lige.

Izrael: Ministar odbrane Avigdor Liberman pozvao na bojkot Arapa nakon nasilnih protesta
Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman pozvao je danas na bojkot arapskih poslova u području u kome su stanovnici učestovali u nasilnim protestima protiv postupka predsjednika SAD-a Donalda Trampa u kojem je priznao Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Liberman, vođa nacionalističke partije “Izrael-naš dom” (Israel bejtenu), rekao je da Arapi iz područja Vadi Are na sjeveru Izraela “nisu dio Izraelaca” i da Jevreji ne bi tebalo više da idu u njihova sela i kupuju njihove proizvode”.

Stotine izraelskih Arapa protestovalo je juče duž glavnog autoputa na sjeveru Izraela, a desetine maskiranih demonstranata bacalo je kamenice na autobuse i policijska vozila. Troje Izraelaca je ranjeno i nekoliko vozila je oštećeno.

“Ti ljudi ne pripadaju državi Izrael. Oni nemaju veze s ovom zemljom”, rekao je Liberman za izraelski vojni radio i dodao u još ksenofobičnijem stilu: “Pozvao bih sve građane Izraela da prestanu da idu u njihove radnje… jednostavno da bojkotuju Vadi Aru. Oni moraju osjetiti da nisu ovdje dobrodošli”.

Liberman već dugo poziva da područje Vadi Ara bude uključena u predloženu razmjenu teritorija i stanovništva kao dio budućeg mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Stanovnici Vadi Are, poput mnogih drugih izraelskih Arapa, saosjećaju sa Palestincima na Zapadnoj obali i često se otvoreno identifikuju sa njima. Međutim, oni su ujedno i građani Izraela i najčešće odbijaju da se teritorija na kojoj žive priključi budućoj palestinskoj državi.

Vođa partije “Arapska ujedinjena lista” Ajman Odeh rekao je da je Libermanov poziv na bojkot liči na najgore režime u istoriji.

Gilad Erdan, ministar javne bezbjednosti Izraela iz vladajućeg konzervativnog Likuda rekao je da Libermanov diplomatski plan nije primjenjiv.

Nasilni protesti izraelskih Arapa bili su dio palestinskih “Dana gnijeva” nakon Trampovog saopštenja da priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela i da planira da iz Tel Aviva preseli ambasadu SAD-a u taj grad.

Protesti i demonstracije izbili su na više desetina lokacija širom Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i pojasa Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i na kojima Palestinci žele da osnuju svoju nezavisnu državu.

Četvorica Palestinaca ubijeni su u izraelskim vazdušnim udarima nakon ispaljivanja raketa sa palestinske teritorije i sukoba duž granice.

Međutim, tri dana protesta u okviru “Dana gnijeva” zapravo su prošla relativno mirno dok se strahovalo da bi mogli da izazovu novi palestinski ustanak, treću intifadu, protiv izraelske okupacije.

Netanjahu kritikuje reakciju EU na Trampovu odluku oko Jeruzalema, Abas potvrdio da se neće susresti s Pensom
Palestinski predsjednik Mahmut Abas (Mahmoud Abbas) neće se susresti sa potpredsjednikom SAD-a Majkom Pensom (Mike Pence), koji stiže u region narednog mjeseca, iz protesta protiv odluke Sjedinjenih Američkih Država o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, prenosi agencija Rojters (Reuters).

Izraelske snage su ubile dvojicu Palestinaca nakon što su ispalili rakete prema Izraelu, javljaju agencije.

Trumpova odluka izazvala je bijes u Palestini, ali i u brojnim drugim arapskim državama.

Evropska unija i ključne evropske sile su, također, kritikovale taj Trampov potez, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas će se susresti s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), a nakon toga i sa šefovima diplomatija evropskih država u Briselu.

“Čujem osude Trumpove istorijske odluke, ali ne čujem osude raketa koje ispaljuju na nas”, rekao je Netanjahu uoči posjete evropskim liderima.

Trampovo saopštenje od 06. decemba o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i namjera da premjesti ambasadu SAD-a u taj grad izazvalo je osude širom svijeta, čak i od bliskih američkih saveznika, što sugeriše da je nepotrebno izazvano još više sukoba u ionako osetljivom regionu. Status Jeruzalema je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma između Palestinaca i Izraelaca i Trampov potez se uveliko smatra držanjem strane Izraelu. Čak i ranije manje krize oko statusa i svetih mjesta u tom gradu izazivale su krvoproliće. Izrael je okupirao istočni Jeruzalem 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci namjeravaju da u istočnom dijelu grada proglase prijestonicu svoje buduće nezavisne države.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*