Hiljade policajaca na protestima u Sarajevu traže bolje uslove penzionisanja

Više hiljada policijskih službenika iz svih dijelova FBiH i pripadnika policijskih agencija sa nivoa BiH okupili su se danas na protestu pred sjedištem Vlade FBiH tražeći postizanje dogovora o njihovom penzionisanju.
Protest je počeo u 12 sati, a zanimljivo je da je da ispred zgrade Vlade nema zaštitne ograde jer mjesto osiguravaju njihove kolege koje su ih pozdravile i izrazile im podršku.

S obzirom da dosad nije postignut sporazum sa predstavnicima Vlade o Zakonu o PIO-u, policajci poručuju da su primorani izaći na ulicu i protestnim okupljanjem tražiti svoja prava. Među njima su policajci iz više kantona – Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, ZDK, USK, SBK…

Zvižducima su pozdravili prisutne u zgradi Vlade.

Okupljeni policajci u uniformama od 12 sati protestom traže da se u novi zakon uvrsti amandman po kojem će način njihovog penzionisanja biti regulisan posebnim zakonom. Vlada je u Zakonu o PIO-u definisala pojam policijskog službenika, ali je odbila da definiše normu i dopunu zakona te bi, prema sada predloženom zakonu o PIO-u, penzije policijskih službenika bile niže za 25 do 30 posto.

Sindikat policije ranije je tražio da se kroz dijalog s predstavnicima vlasti odredi poseban koeficijent ili da se u završne odredbe zakona ubaci rečenica da će se obračun penzije policijskih službenika utvrditi posebnim propisom. Vlada je to odbila.

“Insistiramo da se u zakonu o PIO definiše da će se pitanje naših penzija riješiti Zakonom o policijskim službenicima po posebnim propisima. Nažalost, jedna rečenica u zakonu nas je dovela ovdje na proteste. Garantujemo vam – nijedan od kolega nije želio da dođe do protestnog okupljanja. Umjesto da nastavi s pregovorima, Vlada je primala sindikalne predstavnike, što je apsurd i pribjegavanje jeftinim trikovima. Ova Vlada će ostati upamćena po tome što je pozivala penzionere na proteste, a dobila policajce”, rekao je Mirza Hadžiabdić iz Sindikata policije KS.

Kazao je kako će nastaviti borbu za svoja prava svim legitimnim sredstvima.

Također, policajci su naveli kako nije tačno da će im penzije biti veće od 650 KM jer se u mnogim kantonima ne primjenjuju pravilnici o platama policijskih službenika te da bi, osim u dva kantona, penzija policajaca bila oko 630 KM.

Formiran je pregovarački tim koji će ući na pregovore u zgradu Vlade FBiH. U Alipašinoj ulici saobraćaj je blokiran.

Nakon današnjeg, za sutra u isto vrijeme najavljen je protest pred zgradom Parlamenta FBiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*