Dom naroda PSBiH: Podržani revizorski izvještaji za 74 državne institucije

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu revizorske izvještaje za 74 državne institucije, ukazujući, ipak, na to su ovi izvještaji trebali biti na posebnoj sjednici.

Zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju bh. Institucija Jasmin Pilica je podsjetio da je deset institucija dobilo mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, 40 institucija pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, dok su samo 23 institucije dobilo čisto pozitivno mišljenje.

“Date su 544 preporuke i uočeno je da ih je lakše implementirati ukoliko se odnose samo na pojedinačne institucije i ako su u pitanju institucije s manjim budžetima”, podvukao je Pilica.

Pojasnio je da su 544 preporuka kasnije sublimirane u 23 sistemske preporuke koje bi, ukoliko bi bile implementirane, značajno popravile stanje u bh. institucijama. Dodao je da su slabosti uočene i u postupcima javnih nabavki te u okviru popisa imovine, sredstava i obaveza te problemi s višegodišnjim kapitalnim ulaganjima, odnosno nerealizacijom ulaganja.

K znanju je primljeno i nekoliko izvještaja, a među ostalima Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, a kvalitetno urađen izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pohvalio je delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990- HDZ1990).

Pohvalio je i preporuke koje su u izvještaju date, ali je mišljenja da je potrebno osmisliti mehanizam za implementaciju preporuka, pozivajući i da se organizira tematska rasprava o stanju medijskih sloboda.

Data je saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, čime okončana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH  odbili su na današnjoj hitnoj sjednici da razmatraju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, a ove izmjene odnose se na osiguranje jednakih prava na policijski dodatak.

Tako će ovaj zakon biti razmatran po skraćenom zakonodavnom postupku, a napomenuto je da ga je po istom postupku u oba čitanja usvojio i Predstavnički dom.

Uime Kluba Bošnjaka, Halid Genjac (Stranka demokratske akcije – SDA) ocijenio je da postoji potreba za ulaganjem amandmana na ovaj zakona, zbog čega je ovaj klub i odbio hitnu proceduru.

Usvojen je danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, ali je usvojen u različitom tekstu u dva doma te je formirana komisija za usaglašavanje tekstova.

U drugom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji regulira pitanje jednakog broja dana godišnjeg odmora.

Delegatkinja Kluba Hrvata Zdenka Džambas (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) najavila je da neće glasati za ovaj zakon, ocjenjujući da joj je “nevažan veći broj dana za parlamentarce”, a bilo je kaže i važnijih stvari kojima se trebalo baviti kada je u pitanju zaštita ljudskih prava.

Uime predlagača, poslanica Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Maja Gasal-Vražalica pojasnila je da se zakon odnosi na državne službenike koji su radnici, dodajući da se ona bavi radničkim pravima.

“Oni neće otići na godišnji odmor kao što će parlamentarci zbog vjerskih praznika, nego će koristiti dva dana koja im po tom osnovu pripadaju. Mi smo svakako više na godišnjem odmoru nego u radnom odnosu”, stav je Gasal-Vražalice.

Pozvala je Džambas da i ona više radi na zaštiti ljudskih prava u okviru komisijskog tijela koje se bavi ovim pitanjima, kao da i pitanje jednakih prava otvore i u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Džambas je reagirala i pojasnila da se u Domu naroda civilizirano razgovara, što nije slučaj u Predstavničkom domu kojeg je nazvala “arenom”, dodajući da neće glasati ni za jedan zakon koji nije reformski.

Delegati su usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH.

S deset glasova protiv i četiri suzdržana glasa delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu k znanju primili Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2016. godinu, upozorivši na različite probleme u bh. pravosuđu.

Član VSTV-a Selim Karamehić u obraćanju delegatima naglasio je da je Izvještaj detaljan i obiman te donosi brojne podatke, ali je posebno apostrofirao ubrzan rad na starim predmetima kako bi se u sudovima i tužilaštvima BiH taj problem što prije riješio, dodajući da je prošle godine riješeno 85 posto takvih predmeta.

Pojasnio je da je VSTV u saradnji s međunarodnim organizacija i donatorima radi na podizanju kvaliteta i rada pravosuđa, a ove godine završene su aktivnosti u tom smislu te se nalazi nastoje ugraditi u zakonske i podzakonske akte.

Dopredsjedavajući Doma Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) podsjetio je da je VSTV najodgovornije tijelo uspostavljeno da uspostavi nepristrano pravosuđe.

“Potrebno je da javnost bude uvjerena da smo napravili ozbiljan iskorak u funkcioniranju pravosuđa”, kazao je Čolak, dodajući da treba napraviti mnogo toga da pravosuđe bude odgovorno.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije – SDA) istaknuo je da je PSBiH jedino mjesto i prilika gdje se treba govoriti o tome da li ovaj koncept funkcionira i da li VSTV može odgovoriti svojoj ulozi, kao i treba li nešto mijenjati u to sistemu.

Podsjetio je i da je nadležnoj komisiji odgađano izjašnjavanje o ovom pitanju tri puta jer nije bilo prisustva predlagača, a i sam Izvještaj je došao sredinom godine, zbog čega sada na kraju 2017. godine delegati razmatraju izvještaj za prošlu godinu.

“Sve što se dešavalo s ovom institucijom ove godine posebno u posljednje vrijeme pokazuje apsurdnost neažurnosti, a sada trebamo razgovarati o nečemu što je bilo prije godinu dana”, stav je Genjca.

Podvukao je da su svi svjedoci kadrovskih problema i prijava protiv nosioca pravosudnih funkcija, ali i kontroverznih odluka VSTV-a, a u takvom ambijentu razmatra se izvještaj star godinu dana.

Također, dodao je, izvještaj se razmatra na hitnoj sjednici Doma i ponovo nema predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, a pri tome je na dnevnom redu 116 tačaka te smatra da se na ovaj način ne može raditi kada je u pitanju VSTV.

Pozvao je stoga da izvještaj za 2017. godinu pred delegatima bude na ranije te da se razmatranju tog izvještaj posveti posebno mjesto.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*