Putin i Erdogan podržali stvaranje nezavisne Palestine

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) ponovili su danas da će raditi na stvaranju države Palestine, saopštio je Kremlj nakon jučerašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN, gdje je velika većina zemalja članica osudila američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

U telefonskom razgovoru, predsjednici Rusije i Turske “potvrdili su zajedničku želju da nastave svoje napore na rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba na osnovu međunarodnog prava i ostvarenja prava palestinskog naroda na stvaranje nezavisne države”, navedeno je u saopštenju.

U četvrtak su Sjedinjene Američke Države (SAD) pretrpjele skoro jednoglasnu osudu u Generalnoj skupštini UN zbog priznanja Jerusalema kao samo izraelskog. Od 193 zemlje članice, 128 je glasalo za rezoluciju kojom se osuđuje takva odluka.

Američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela predstavlja odstupanje od decenijske politike Vašingtona prema kojoj bi status grada, čiji je istočni dio Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967.godine, trebalo riješiti za pregovaračkim stolom.

Turska je jedan od najglasnijih protivnika takvog priznanja, a Putin je, nakon što je priznanje objavljeno, izjavio da je duboko zabrinut, pozvavši strane u sukobu na dijalog.

Izrael je usvojio zakon kojim je Jerusalim proglasio nedjeljivim glavnim gradom. Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju dijela Jerusalema u kome Palestinci planiraju osnovati sjedište svoje buduće nezavisne države.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*