SAD odaju priznanje zemljama koje su glasale protiv Rezolucije o Jerusalimu

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Niki Hejli poslala je zahvalnice zemljama koje nisu glasale za rezoluciju osude odluke predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela. Između ostalih zemlaja, na spisku SAD-a nalazi se i BiH.

To su ujedno i pozivnice za prijem u januaru poslate na adresu osam zemalja koje su glasale protiv rezolucije uz SAD, za 35 zemalja koje su se uzdržale i za 21 koje nisu glasale, javljaju američki mediji.

U pozivu se najavljuje da će im biti izražena zahvalnost za prijateljstvo prema SAD-u.

Među zemljama kojima će SAD izraziti zahvalost je i Bosna i Hercegovina, čiji je predstavnik pri UN-u bio suzdržan prilikom glasanja, nakon što je takvu instrukciju dobio iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U četvrtak je 128 zemalja od ukupno 193 zemlje članice UN glasalo za neobavezujuću rezoluciju kojom se traži povlačenje odluke o priznanju Jeruslima za glavni grad Izraela. Mnogi dugogodišnji saveznici SAD-a su glasali za rezoluciju, uključujuči Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Japan.

Između ostalih, Kanada, Meksiko i Australija su se uzdržale od glasanja, dok su protiv glasale SAD, Izrael, Togo, Mikronezija, Nauru, Palau, Maršalska Ostrva, Gvatemala i Honduras. Hejli je uoči glasanja oštro upozorila zemlje koje planiraju da glasaju “za”.

“Sjedinjene Države će pamtiti ovaj dan kada su izdvojene u ovoj skupštini samo zato što koriste svoje pravo kao suverena zemlja. Pamtićemo to kada ponovo budemo pozvani da damo najveći svjetski doprinos.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*