Radnici Željezare Zenica će danas blokirati put M-17

Oko 150 radnika Željezare Zenica danas će blokirati magistralni put M-17, nakon što im se tokom jučerašnjih protesta ispred Vlade Federacije u Sarajevu niko nije obratio.

Radnici Željezare nezadovoljni su jer bi polovina od 340 radnika mogla ostati bez posla, zbog angažmana nove firme koja će pružati usluge ishrane radnicima Arcelor Mittala. Radnici također traže uvezivanje radnog staža i isplatu zaostalih dugovanja.

Predsjednik sindikata Željezare u stečaju Avdija Halilović rekao je da će radnici protestirati sve dok ne bude ispunjeno obećanje da će radna jedinica Željezare Zenica “Ishrana” ponovo pružati usluge radnicima firme Arcelor Mittal Zenica.

Ministar je obećao, ali …..

Tokom nedavnog sastanka sa resornim ministrom industrije, energije i rudarstva Federacije, Nerminom Džindićem, obećano im je da će nastaviti pružati usluge ishrane radnicima kompanije Arcelor Mittal i na taj način zadržati značajan broj radnih mjesta u zeničkoj Željezari, nad kojom je, krajem prošle godine, pokrenut predstečajni postupak.

Problemi su nastali kada je kompanija Arcelor Mittal sklopila ugovore sa privatnim firmama, za usluge ishrane radnika, a koje je do sada za njih radila Željezara.

Iz Mittala tvrde kako bez dozvole vlasnika iz Londona ne mogu sklopiti ugovor s firmom koja je u stečaju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*