Sjeverna Koreja šalje tim na Olimpijske igre u Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja je saopštila da će poslati svoju delegaciju na Zimske olimpijske igre, koje se u februaru održavaju u Južnoj Koreji, prenosi BBC. Vijest je objavljena nakon prvog dijela sastanka delegacija dvije Koreje, prvom od 2015. godine, koji se održava u demilitariziranoj zoni.

Delegacija Sjeverne Koreje na Olimpijskim igrama uključivat će sportiste, zvaničnike i navijački tim.

Dvije delegacije sastale su se u demilitarizovanoj zoni koja je zapravo granica između dvije zemlje Korejskog poluostrva koje nikada nisu priznale jedna drugu i koje su praktično i dalje u ratu, objavio je CNN. U Panmundžonu, na 38. paraleli, Sjeverna i Južna Koreja su potpisale primirje poslije rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

Ovo su prvi zvanični razgovori poslije dvije godine, a posljednji pregovori, održani na istom mjestu 2015. godine, trajali su 44 sata bez prekida.

Do novog otopljavanja odnosa došlo je pošto je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća sjevernokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji, uprkos tenzijama između dvije zemlje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

“Iskreno se nadam da će ZOI u Južnoj Koreji biti uspješne. Spremni smo da preduzmemo neophodne mjere, među kojima je slanje naše delegacije”, rekao je Kim u novogodišnjoj poruci i dodao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dve zemlje.

Sljedećeg dana Seul je odgovorio prijedlogom da 9. januara budu održani razgovori na visokom nivou sa Pjongjangom.

U srijedu, 3. januara, Pjongjang je u Panmundžonu, poslije dvije godine hladnih odnosa, ponovo uspostavio “crveni telefon” – kanal komunikacije s južnim susjedom, dan pošto je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Džong Una na poboljšanje odnosa dvije Koreje.

Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*