Sutra odluka o budžetu FBIH: Novac za kapitalne investicije ili osnovne potrebe

Sutra je Dan D za budžet Federacije BIH, nakon što je sastanak koalicionih partnera u četvrtak završen bez dogovora. Novi sastanak je sutra, i ako ne bude dogovra o budžetu, potrebno je sazvati sjednice oba doma Parlamenta FBIH kako bi se makar došlo do privremenog finansiranja.

Dvije varijante

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić izjavio da je bi do srijede trebalo biti poznato za kada će biti sazvana sjednica Predstavničkog doma. Ako poslanici ne usvoje budžet većinom glasova, neizbježno je ponuditi odluku o privremenom finansiranju Federacije, što je manje poželjna varijanta, ali ipak također zakonita.

– Neophodno je uvesti Federaciju BiH u zakonit finansijski ambijent, a da li će je poslanici vući u sunovrat, vidjet ćemo – rekao je Mušić, prenose Vijesti.ba

– Svjesni smo i svoje odgovornosti i važnosti donošenja proračuna, ali isto tako važnosti očuvanja partnerskih odnosa sve u interesu i naroda i građana u Federaciji. Ja se nadam da ćemo u ponedjeljak ovo sve što smo otvorili privesti kraju i da ćemo uskoro imati sjednicu oba doma Parlamenta, kaže predsjedavajuća Doma naroda FBIH Lidija Bradara.

– Imamo evidentan problem funkcioniranja većine i sve vrijeme smo razgovarali o otklanjaju nesuglasica u partnerskim odnosima. Ono što je dobro je da postoji volja, prvenstveno od onih koji su najviše zategli svoje polazne tačke, dakle SDA i HDZ, rekao je SBB-ov Fuad Hadžimehmedović.

Ucjenjivanja iz HDZ-a BIH

U Našoj stranci smatraju da je pitanje federalnog budžeta zapravo mehanizam kojim HDZ BIH pravi pritisak na koalicione partnere da se izmjeni Izborni zakon.

– Ono što trenutno možemo posvjedočiti je jedna, da tako kažem, ucjenjivačka politika, prije svega od strane HDZ-a, koji očito želi kroz ovu situaciju nepostizanja dogovora da dovede ili da ucijeni sviju nas, građane i građanke Federacije da pristanemo, da tako kažem, na neke druge političke ciljeve, koji se trenutno dešavaju na drugim nivoima vlasti, kaže Dennis Gratz iz Naše stranke.

– Mi smo im već i poručili, ukoliko im je problem da se dogovore oko budžeta, da smo mi spremni da razgovaramo o tome na neki način da podržimo odluku o privremenom finansiranju, kako ne bi institucije Federacije BiH dovele u pitanje svoje funkcionisanje i dovele u pitanje isplate prema svim onim socijalnim kategorijama koje inače idu iz budžeta Federacije, kaže Damir Mašić iz SDP-a BIH, prenose Vijesti.ba.

Budžet za 2018. od 2,88 milijardi KM predložila je na vrijeme Federalna vlada. Nominalno, to je najveći dosadašnji iznos. Iz Vlade FBIH ističu da je predviđeno znatno više novca za kapitalne investicije, te šalju jasne signale da je privremena odluka lošija varijanta jer ne dozvoljava nikakva budžetska davanja izuzev osnovnih.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*