VMBiH: Državni i entitetski zvaničnici o preostalim odgovorima iz upitnika EK

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda sastaće se danas sa enitetskim premijerima i ministrima finansija kako bi razgovarali o utvrđivanju prijedloga teksta odgovora na preostalih sedam pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK).
Sastanak će biti održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Polovinom decembra Zvizdić je izjavio da se preostala pitanja odnose na grupu ekonomskih kriterija, odnosno na socio-ekonomske podatke za period od 2006.-2015., a zatim i na Poglavlje 24, gdje je bilo potrebno odgovoriti da li se BiH suočava sa bilo kojim oblikom terorizma, te koliko je osoba procesuirano ili osuđeno za terorizam.

Među neusaglašenima je bio i set od četiri pitanja iz grupe “Politički kriteriji”, te ona koja se odnose se na problem nestalih osoba – da li organi vlasti poduzimaju punu odgovornost za pronalaženje nestalih, da li se prema žrtvama i porodicama postupa na isti način u cijeloj BiH i postoji li institucija za traženje nestalih osoba.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*