Vijećnici usvojili zaključke na tematskoj sjednici o aerozagađenju Tuzle

Tematski dio današnje sjednice Gradskog vijeća Tuzle posvećen je temi aerozagađenja. Vijećnici su usvojili i nekoliko zaključaka, a  među zaključcima je i to da Gradsko vijeće i gradonačelnik pokreću inicijativu za povrat sredstava akumulirane dobiti preuzetih od EP BiH i njihovo usmjeravanje u ugradnju uređaja za odsumporavanje u TE TZ, te usmjeravanje cjelokupnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBIH za 2018.god u ove namjene.

Gradsko vijeće smatra da treba pokrenuti inicijativu za izjednačavanje prava građana koji žive u općinama i gradovima gdje postoje termoelektrane, sa građanima koji žive u općinama i gradovima gdje postoje hidroelektrane.

Gradsko vijeće je jednim od zaključaka sugerisalo svim političkim strankama koje participiraju u GV Tuzle da, putem svojih zastupnika u Parlamentu FBIH utiču na usvajanje Inicijativa koje će sa današnje sjednice uputiti Parlamentu Federacije u cilju rješavanja problema aerozagađenja u Tuzli. Zaključkom je traženo od JP Centralno grijanje i Službe za komunalne poslove  da što hitnije  pripreme, i na web stranici grada objave, Uputstvo o procedurama priključenja stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja.

Gradsko vijeće predložilo je gradonačelniku i resornim službama da prilikom donošenja rebalansa Budžeta, najranije na martovskoj, a najkasnije na aprilskoj sjednici, planira za toplifikaciju uloziti 4.5 miliona KM, sto iznosi 85 posto ukupnog očekivanog prihoda od EP BIH, odnosno 5.3 miliona KM.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*