Prosinečki: Protiv Sjeverne Irske sam igrao i dobro je poznajem, vjerujem da ćemo proći dalje

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će igrati u grupi 3 u Ligi B Lige nacija zajedno sa selekcijama Austrije i Sjeverne Irske.

“Dvije ekipe po mjeri. To su reprezentacije koje su po mjeri Bosne i Hercegovine. Pred nama su odlične utakmice u Ligi nacija i mislim da možemo proći dalje”, kazao je Prosinečki.

Selektor posebno dobro poznaje Sjevernu Irsku protiv koje je igrao dva puta dok je vodio Azerbejdžan. Sjeverna Irska je kod kuće slavila s 4:0, a u gostima rezultatom 1:0 nakon što je u sudijskoj nadoknadi meča postigla pobjednički gol.

“Sjevernu Irsku mnogo dobro poznajem, pogotovo zbog toga što sam protiv nje igrao dok sam vodio Azerbejdžan. To je reprezentacijia čiji igrači uglavnom igraju u Engleskoj. Oni gaje otočki nogomet s puno trke i borbenosti, prekidi su im jača strana. Ali, i s Azerbejdžanom, a pogotovo s BiH se može igrati protiv njih”, rekao je selektor.

Iako se nije susretao s Austrijom, ova selekcija mu nije nepoznanica, a smatra da će nam odgovarati što se radi o zemlji koja nije mnogo udaljena od BiH.

“Austriju također znamo. Godinama prave dobre rezultate, sada su propustili plasman na Mundijal. Radi se o dobroj reprezentaciji. I to je jedna odlična utakmica, bit će nam blizu što je također bitno”, rekao je Prosinečki.

Liga nacija je novo takmičenje koje će reprezentacijama omogućiti drugu šansu za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine nakon što se završe kvalifikacije koje će se igrati u standardnom formatu.

Kroz kvalifikacije će na Euro proći 20 ekipa, dok će četiri ekipe na smotru najboljih evropskih selekcija doći kroz baraž Lige nacija.

Takmičenje u Ligi nacija počinje 6. septembra. Grupna faza će se okončati u novembru ove godine, a prvo izdanje Lige nacija završit će se utakmicama baraža u martu 2020. godine kada će se saznati posljednja četiri putnika na Euro 2020. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*