Novalić nakon usvajanja zakona o PIO: Ovo je istorijski dan za penzionere u Federaciji

Nakon što je Zastupnički dom Federalnog parlamenta sa 51 glasom za usvojio Prijedlog zakona o PIO, prvu reakciju za Vijesti.ba dao je federalni premijer Fadil Novalić čija je Vlada predlagač ovog reformskog zakona.

– Ovo je istorijski dan za penzionere u Federaciji Bosne i Hercegovne. Moja Vlada i ja smo od samog početka mandata radili na pitanju njihovog statusa, svjesni da je ovo najosjetljivija tema. U ovom periodu dobili smo skoro 25 hiljada novih penzionera. Uprkos tome uspjeli smo smanjiti deficiti fonda PIO za skoro 70 miliona KM. Uspostavljena je redovna isplata penzija bez kašnjenja, kaže za Vijesti.ba Novalić

Dodaje da  usvajanjem novog Zakona o PIO konačno postižemo punu stabilizaciju penzionog sistema.

– Zakon garantuje njegovu dugoročnu finansijsku održivost, jednostavnije izračunavanje penzija kroz bodovni sistem, ispravljanje određenih nelogičnosti, garancije redovne isplate kroz trezor. Vlada FBiH je dugo radila na ovom zakonu i uložili smo u njego puno truda i mislim da možemo slobodno reći da je danas Federacija dobila jedno moderno zakonsko rješenje, usklađeno sa svim evropskim standartima, kaže Novalić.

On dodaje da mu je posebno  bitno što su tokom svih rasprava oko ovog zakona imali podršku više od 410 hiljada penzionera.

– Oni su čitavo vrijeme svjesni da je situacija oko fonda ozbiljna, te su, s pravom, insistirali da se sve stranke suzdrže od kalkulisanja i skupljanja političkih poena, kaže Novalić za Vijesti.ba

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*