Sutra u Sarajevu velika konferencija o naslijeđu Haškog tribunala

Koalicija za REKOM će 28. i 29. januara u Sarajevu organizovati jedanaesti Forum za tranzicijsku pravdu u post-jugoslovenskim zemljama, posvećen razmatranju uticaja inicijativa nevladinih organizacija, mirovnih grupa, članova akademske zajednice i umjetnika na uspostavljanju tranzicijske pravde u zemljama, nasljednicama nekadašnje Jugoslavije, doprinosa Haškog tribunala u spriječavanju poricanja zločina i odgovornosti, te diskusiji o pomirenju kao dijelu politike proširenja EU na zapadni Balkan.
Forum će se odvijati u kontekstu završetka rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, donošenja Strategije EU za Zapadni Balkan, rastuće nacionalističke i populističke retorike, ali i izražene podrške većine lidera Zapadnog Balkana da u okviru Berlinskog procesa potpišu sporazum o osnivanju REKOM-a.

“Ovogodišnji forum biće posvećen okončanju rada Haškog tribunala i u tom kontekstu kako civilno društvo može pomoći upravo zahvaljujući naslijeđu koje nam je Tribunal ostavio, kako bismo napokon ubrzali procese suočavanja sa prošlošću i okrenuli se izgradnji bolje budućnosti”, kaže za Vijesti.ba Dženana Karup-Druško, predsjednica udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje, novinarka i urednica portala Avangarda.

Ona naglašava da je civilno društvo, koje obuhvata nevladine organizacije, medije, članove akademske zajednice, snaga u svakom društvu, te neko ko može pokrenuti promjene i izvršiti određeni uticaj na političare da se upuste u takvo nešto.

“Nama su potrebni hrabri koji će prekinuti retoriku koja nažalost jako podsjeća na ‘90. godine i koji će prekinuti praksu negiranja zločina. Dakle, lideri koji će ne samo deklarativno, nego i vrlo iskreno okrenuti izgradnji bolje budućnosti, a ne povećavanju tenzija i podjela u društvu, koje su ‘90. godina dovele do velikih sukoba”, naglašava Karup-Druško.

Dio foruma biće posvećen i Strategiji koju EU priprema za Zapadni Balkan.

“Jako je bitna diskusija o tome šta civilno društvo može uraditi u okviru toga, te šta EU planira uraditi u okviru toga”, dodaje ona.

Forum će biti prilika za razmjenu mišljenja i iskustava, te za dogovor o zajedničkim aktivnostima.

“Nadam se da će poruka koja iz Sarajeva bude poslana cijelom regionu doprijeti do onih donosioca odluka koji zaista mogu uraditi nešto po tom pitanju, ali i da će doprijeti do većine građana koji ne žele da žive u ovakvim društvima i ne žele da slušaju poruke koje na dijele, nego žele da žive u normalnim demokratskim društvima i društvima koja zaista idu ka EU”, zaključila je Karup-Druško u razgovoru za Vijesti.ba.

U radu Foruma učestvovaće 70 delegata Koalicije za REKOM i 100 učesnika iz kruga civilnog društva, akademske zajednice, istraživača tranzicijske pravde, domaćih državnih i međunarodnih organizacija, kao i institucija koje se bave upostavljanjem vladavine prava, narušene teškim kršenjem ljudskih prava u ratovima 1990-ih godina. Poziv za sudjelovanje na forumu upućen je i bh. političarima, te predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

Dvodnevni Forum za tranzicijsku pravdu u post-jugoslovenskim zemljama biće održan u sarajevskom Hotelu Holiday.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*