Trump održao govor o stanju nacije

Predsjednik SAD-a Donald Tramp u govoru o stanju nacije, rano jutros po srednjeevropskom vremenu, nakon godine obilježene oštrim političkim sukobima oko njegovih politika, pozvao je republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i istakao postignuća njegove administracije u ekonomiji.
Tramp je u govoru koji je trajao oko 80 minuta istaknuo zasluge njegovog predsjedništva za rast privrede i berzanskih indeksa, ustvrdivši da su provedeni najveći rezovi poreza i reforme u američkoj historiji.

“Od izbora smo stvorili 2,4 miliona radnih mjesta. Nakon godina stagnacija konačno vidimo rast plaća”, ustvrdio je Tramp.
Nezaposlenost je na najnižem nivou u posljednjih 45 godina, a nezaposlenost Amerikanaca afričkog porijekla najniža je u historiji, istakao je Tramp i dodao da je na to “posebno ponosan”.

“Ovo je naš novi američki trenutak. Nikada nije bilo bolje vrijeme za početi živjeti američki san”, rekao je američki predsjednik.
Govoreći o vanjskoj politici Tramp je ustvrdio da se obnavlja ugled i moć SAD-a.

U borbi koalicijskih snaga protiv takozvane “Islamske države” postignuti su uspjesi, a Irak i Sirija su gotovo potpuno oslobođeni, rekao je i najavio da će biti nastavlojen angažman SAD-a u Afganistanu, te da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja.

Podsjetio je da su u UN-u desetine zemalja glasale protiv suverenog prava SAD-a da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestonicu i nastavio rekavši da od Kongresa želi odluku kojom će biti osigurano da američka financijska pomoć inozemstvu “uvijek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike”.

Otpadnički režimi, terorističke grupe i rivali, uključujući Kinu i Rusiju, “ugrožavaju naše interese, našu ekonomiju i naše vrijednosti”, rekao je Tramp.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*