Vijeće ministara: BiH povlači drugu tranšu kredita MMF-a od 155,5 miliona KM

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o povlačenju druge tranše Proširenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u ukupnom iznosu 155.571.502,17 KM te ovlastilo Ministarstvo finansija i trezora BiH da izda promisornu notu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo finansija i trezora BiH će izvršiti alokaciju sredstava druge tranše Proširenog aranžmana sa MMF-om u omjeru dvije trećine za budžet Federacije BiH i jedna trećina za budžet Republike Srpske.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora Bosne i Hercegovine na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji – (kandidatski status), u kojoj se navodi da su odgovori završeni, prevedeni i tehnički se finaliziraju na engleskom jeziku.

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH će tekst “Odgovora Bosne i Hercegovine na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji”, nakon što se službeno uruči Evropskoj komisiji, objaviti na web-stranici Direkcije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o korištenju sredstava naplaćenih od Republike Srbije na ime korištenja zgrade Ambasade bivše SFRJ u Ankari za period od 1. januara 2012. do 31. decembra 2016. godine. Riječ je o ukupno 555.300 američkih dolara koji će biti iskorišteni za rekonstrukciju i opremanje objekata koje je BiH dobila sukcesijom imovine bivše SFRJ u Madridu i Budimpešti, a Vijeće ministara BiH donijet će odluku o realizaciji višegodišnjeg projekta.

Rekonstrukcijom ovih objekata želi se omogućiti preseljenje DKP-a BiH u vlastite objekte. Ovlašteni predstavnici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije polovinom prošle godine zaključili su Provedbeni protokol za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije kojim je riješeno ovo pitanje.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će, u saradnji s nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta BiH, nastaviti koordinirati aktivnosti harmonizacije politike poljoprivrednog zemljišta u Bosni i Hercegovini. Ovaj zaključak proistekao je iz Informacije o poduzetim mjerama u oblasti politike poljoprivrednog zemljišta, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Provođenju zemljišne reforme u BiH u procesu usklađivanja ove oblasti s legislativom Evropske unije, a u cilju povećavanja efikasnosti poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti u našoj zemlji, prethodit će izrada više sektorskih analiza.

Vijeće ministara BiH upoznato je s provedbom Plana hitnih mjera i realizacijom aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima Bosne i Hercegovine po pitanju izbjegličke krize u regiji i Evropskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migracijskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti. Prema usvojenoj informaciji Ministarstva sigurnosti, od ukupno zacrtanih 18 mjera, njih 16 potpuno je realizirano, dok su dvije mjere realizirane djelomično.

U realiziranju mjera sudjelovali su sva državna ministarstva, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima i Agencija za državnu službu BiH. Situacija u vezi s migracijskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti kontinuirano se prati.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o provedbi Politike o saradnji sa iseljeništvom za 2017. godinu, koja je usvojena u aprilu 2017. godine, i donijelo odgovarajuće zaključke u cilju njene daljnje provedbe. U izvještaju se naglašava da su pokrenute aktivnosti za provođenje ciljeva ove politike, koji se odnose na razvoj pravnog sistema i institucionalnih kapaciteta u ovoj oblasti, pružanje podrške iseljeništvu i unapređenje saradnje te stvaranje uvjeta za veći doprinos iseljeništva razvoju Bosne i Hercegovine.

Prema Politici, uz državna ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i vanjskih poslova u provođenju ovih aktivnosti, koje iziskuju duži period, aktivno se uključuju i druge nadležne institucije u skladu s propisanim ustavnim nadležnostima. Finansijska sredstva potrebna za realizaciju Politike o saradnji sa iseljeništvom osigurana su u budžetu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, dok je veći dio osiguran donatorskim sredstvima Švicarske vlade putem projekta “Dijaspora za razvoj.” Na lokalnom nivou ovaj projekt će osnažiti kapacitete općina za pružanje kvalitetnijih usluga, umrežavanja i bolje saradnje s dijasporom i njeno uključivanje u razvojne planove.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*