Sprovod princa Henrika samo za obitelj i najbliže prijatelje

Sprovod princa Henrika, supruga danske kraljice Margarete II., danas se održava u Kopenhagenu, a na njemu će biti samo šezdesetak ljudi.

Henrik, porijeklom francuski aristokrat, preminuo je u snu 13. veljače u svojoj 83. godini u kraljevskoj rezidenciji udaljenoj 40-ak kilometara sjeverno od danske prijestolnice, okružen suprugom i dvojicom sinova.

Henrik je krajem siječnja prebačen u bolnicu zbog plućne infekcije, ali je na kraju prevezen u dvorac Fredensborg kako bi u njemu proživio svoje posljednje trenutke.

U rujnu prošle godine kraljevska je palača objavila da princ pati od demencije, ali točna dijagnoza – nagađalo se da je u pitanju Alzheimerova bolest – nije objavljena.

U skladu s njegovom željom da mu sprovod bude privatnog karaktera, na ispraćaju će biti samo šezdesetak gostiju, uključujući članove danske kraljevske obitelji i Henrikove obitelji iz Francuske.  Kraljevska palača nije objavila listu uzvanika.

Oko 14 tisuća ljudi posjetilo je kraljevsku crkvu Christiansborg tijekom vikenda kako bi mu odalo počast. Henrikov lijes dopremljen je kasno u petak u tu crkvu gdje će se održati i ispraćaj.

Oko 200 gostiju, uključujući mnoge Henrikove najbliže prijatelje i predstavnike organizacija čiji je bio pokrovitelj poput danskog Crvenog križa, u ponedjeljak su prisustvovali kratkoj ceremoniji održanoj na istom mjestu.
Henrik će, po svojoj želji, biti kremiran. Polovica njegovih ostataka bit će rasuta u danskim vodama, a ostatak će biti stavljen u urnu i zakopan u privatnim vrtovima palače Fredensborg.

Margareta se vjenčala za Henrika 1967., dok je još bila princeza. Kraljicom je postala 1972., no Henrik je ostao princ.
Kraljevski parovi po običaju se pokapaju u kraljevskoj grobnici u katedrali u Roskildeu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*