Pohvala iz UEFA-e za N/FSBiH zbog programa za mlade igrače

U okviru UEFA-inog projekta razvoja elitnih omladinskih igrača u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Zenici trenutno borave dječaci rođeni 2004. godine.

Prije njih ovdje je bila i mlađa grupa polaznika kampa, tako da je s njima počela druga sezona praktične primjene ovog UEFA programa namijenjenog nacionalnim asocijacijama.

Radi snijega polaznici kampa umjesto vanjskog koriste teren u “balonu”, ali ih to ne ometa da rade sve što se od njih traži.

Vođa projekta Darko Ljubojević je zadovoljan jer se sprovodi sve što je predviđeno ovim planom i programom.

“U skladu sa našim programskim aktivnostima, te u saradnji sa UEFA-om, mi i ove godine sprovodimo projekat razvoja elitnih omladinskih igrača. Radit ćemo prema istom programu kao i prošle godine. Dakle, četiri kampa u četiri različite regije. Na taj način ćemo obuhvatiti čitavu teritoriju Bosne i Hercegovine i testirati preko 200 dječaka“, rekao je Ljubojević za oficijelnu internet stranicu N/FS BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ljubojević ističe da je ”N/FS BiH pozitivno ocjenjen od strane UEFA-inih stručnjaka za provođenje ovog projekta“.

“Tokom prošle godine smo imali dvije kontrole UEFA-inih eksperta za provođenje i realizaciju projekta i on je bio izuzetno zadovoljan načinom na koji radimo. Na osnovu njegovih ocjena dobili smo odobrenje da nastavimo sa projektom i u 2018. godini. Krenuli smo sa prvim ovogodišnjim kampom kojim smo obuhvatili hercegovačku regiju. Radimo sa dječacima 2003. i 2004. godište. Prethodnu sedmicu smo radili sa ovim starijim, dok je u toku kamp za igrače rođene 2004. godine“, istakao je Ljubojević.

O potencijalima mladih fudbalera koji su protekle sedmice vrijedno radili Ljubojević ima samo riječi hvale:

“Ima interesantnih igrača. Mi smo, zahvaljujući ovom projektu dobili mogućnost koju prije nismo imali, a to je da testiramo igrače od 13 ili 14 godina i da ih na neki način selektiramo. Na ovaj način pomažemo i selektorima starijih kategorija da ranije steknu uvid o kvalitetu igrača ovog uzrasta. Ima ovdje nadarenih dječaka i to je nešto što može sve da nas raduje“.

Od ponedjeljka rad u kampu nadgleda i Eric Deletang, predstavnik UEFA-e zadužen za praćenje i realizaciju projekta.

Već po dolasku Deletang je imao sastanak sa trenerima, što je izuzetno važno jer svi treba da prihvate istu filozofiju i metodologiju rada.

„Smatram da je primjetan napredak u svim segmentima. Ono što je meni interesantno jeste da su i treneri usvojili novu filozofiju u radu sa najmlađim igračima, tj. da se lako adaptiraju na nove metode u provođenju samih treninga“, kazao je Deletang.

Deletang, takođe, smatra da su dječaci sa kojima se trenutno radi u kampu talentovani.

“Ovo je nova grupa i vidi se da u regiji Hercegovina ima potencijala. Postoji kontinuitet u radu, što nas iz UEFA-e, posebno raduje kad dođemo na teren i to prepoznamo“, naglasio je Deletang.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*