Duranović: Spacioci došli do tijela petog rudara nastradalog u jami Raspotočje

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović potvrdio je za Anadoliju da su spasioci koji rade na izvlačenju tijela rudara nakon nesreće u jami Raspotočje došli do tijela petog rudara.

“Radnici koji rade na izvlačenju došli su do tijela petog rudara, odnosno nogu i sada se radi na daljem otkopavanju tijela. Uslovi su jako teški i u najboljem slučaju tijelo ćemo izvući za dva sata. Ukoliko ipak bude problema tijelo nećemo izvući prije sutra ujutro, s obzirom da moramo računati na sigurnost naših spasilaca”, izjavio je Nuraga Duranović, glavni federalni rudarski inspektor.

Sutra će se sa početkom u 11 sati održati komemoracija poginulim rudarima u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Istog dana, u 14 sati klanjat će se zajednička dženaza poginulim rudarima na platou Kamberovića polja u Zenici.

Nakon klanjanja zajedničke dženaze, obavit će se dženaze i ukop poginulih rudara u mjesnim grobljima Vrselje, Ponirak, Poratje i Prašnice, poslije ikindije namaza.

Ekipe danas rade na izvlačenju tijela petog poginulog rudara, Fejze Isakovića.

Naime, do sinoć su izvučena tijela četvorice rudara, od ukupno pet koliko ih je ostalo u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica.

Kasno sinoć iz jame Raspotočje RMU Zenica izvučeno je tijelo Hajrudina Bradarca, a nešto ranije u toku dana i tijela još trojice nastradalih rudara: Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića i Fahira Halača.

U jami Raspotočje bila su zarobljena 34 rudara, koji su ostali na 800 metara dubine, nakon gorskog udara koji se dogodio, u četvrtak, u poslijepodnevnim satima. U petak iz jame je evakuisano 29 rudara.

No, gorski udar nisu preživjeli: Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović.

(Anadolija)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*