Francuska i Velika Britanija traže vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN

Francuska i Velika Britanija zahtijevaju vanredno zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN, kako bi se razgovaralo o neuspjehu privremenog primirja u Siriji.

Prema očekivanjima, sastanak bi se trebao održati sutra, a tema će biti vazdušni napadi i sukobi u sirijskoj Istočnoj Guti, koji su nastavljeni uprkos primirju koje je Savjet tražio prije deset dana.

Savjet bezbjednosti UN je 24. februara jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se zahtijeva jednomjesečni prekid sukoba, kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacija onih kojima je to potrebno.

Prvi konvoj uspio je juče ući na područje Istočne Gute, ali je operacija prekinuta zbog novih vazdušnih napada u enklavi, u kojima je, prema podacima organizacije za ljudska prava, poginulo 68 ljudi, prenio je AFP.

U vazdušnim, artiljerijskim i raketnim napadima u posljednjoj enklavi koja je pod kontrolom pobunjenika, poginulo je više stotina ljudi, dok su naseljena područja uništena od kako su napadi počeli 18. februara.

Prema posljednjim podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava, tokom ofanzive je ubijeno oko 760 civila, među kojima je najmanje 170 djece.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*