Sjemenke jagode kao vrijedni dodaci prehrani

Pri proizvodnji sokova od jagode njihove sjemenke bacaju se kao otpad, a zapravo su vrijedan izvor antioksidansa i prehrambenih vlakana koji mogu pomoći u prevenciji mnogih bolesti. Stoga su znanstvenici odlučili provesti istraživanje da bi utvrdili najbolji način korištenja sjemenki jagode kao dodatka prehrani.

Za potrebe istraživanja jagodama su tokom proizvodnje sokova u tri sezone berbe odstranjene sjemenke kojima su zatim uklonjene masti i analiziran udio proteina, pepela, minerala, šećera, prehrambenih vlakana i polifenola. Rezultati su pokazali da sjemenke bez masti sadrže većim dijelom prehrambena vlakna i proteine. Nivo polifenola varirao je s obzirom na godinu berbe.

Znanstvenici tvrde da se sjemenke mogu koristiti kao dodaci s visokim udjelom proteina, vlakana i polifenola, bilo u prehrambenoj ili farmaceutskoj industriji. Ove sjemenke mogle bi postati vrlo važan sastojak brojnih proizvoda visoke nutritivne vrijednosti, prenosi Avaz.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*