Jutros počeo štajk na 13 sarajevskih fakulteta i akademija članica Sindikata

Od 15 članica Sindikata UNSA štrajku se priključilo njih 13. Univerzitet u Sarajevu broji 25 članica.

Štrajku pristupaju sljedeći Fakulteti i Akademije: Akademija likovnih umjetnosti, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Mašinski fakultet, Medicinski fakultet, Muzička akademija, Pedagoški fakultet, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Šumarski fakultet i Veterinarski fakultet.

Od članica Sindikata UNSA štrajku se nisu priključili Prirodno-matematički fakultet i Akademija scenskih umjetnosti.

Tokom trajanja štrajka se neće odvijati nastavni procesi (predavanja i ispiti).

Predsjednik Sindikata UNSA Berko Zečević, odovarajući na pitanje koja su očekivanja od štrajka obzirom na podjele unutar Sindikata i Univerziteta ističe da je štrajk borba obespravljenih ljudi koji ne mogu na drugi način da riješe probleme, jer druga strana ne pokazuje želju za dijalogom.

“Nema Podjela unutar Univerziteta, jer on nikada i nije bio jedinstven ni po jednom vitalnom pitanju. Tek sada se javlja jedinstvo interesa”, kaže Zečević.

O mogućim kontaktima kako bi se riješili problemi, koji već godinama postoje na Univerzitetu sa Vladom Kantona Sarajevo , rukovodećim tijelima UNSA Zečević kaže da nema kontakata.

“Mi smo bili dovoljno predusretljivi, nudili dijalog i dobijali samo prijetnje. Nevjerovatno je kako je razvijena „demokratija“ na Univerzitetu i koliko su nam rasprostranjene akademske slobode”, rekao je on.

Kad je riječ o Kolektivnom ugovoru, kojem svakako trebaju dorade teksta, Zečević navodi da ga treba usaglasiti sa novim zakonom o visokom obrazovanju i materijalnim mogućnostima Kantona.

“Mi ne radimo na njemu ništa, jer želimo da razgovore nastavimo gdje su stali. Svaka izmjena na prijedlogu Kolektivnog ugovora sa naše strane bi bila shvaćena kao pokušaj nametanja naših rješenja”, kaže Zečević.

Kad je riječ o trajanju štrajka predsjednik Sindikata UNSA kratko odgovara: “To sam Bog zna!”

“Vršit ćemo analize svaki dana i donijet ćemo odluku u skladu sa realnim mogućnostima naših snaga”, naveo je.

U svakom slučaju 13. sarajevskih visokoškolskih ustanova od danas je u štrajku. a pitanje je da li će im biti ispunjeni zahtjevi.

U zahtjevima Sindikata UNSA kao prioritet naglašava se potreba za potpisivanjem kolektivnog ugovora između Univerziteta u Sarajevu i Vlade Kantona Sarajevo.

Problemi s kojima se sreću kadrovi Univerziteta u Sarajevu, između ostalog su česte izmjene zakona o visokom obrazovanju, neulaganje u naučnoistraživački rad, neredovne isplate plaća, nemogućnost primanja mladih kadrova….

(Agencija FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*