Djeca su najveće žrtve ratova u Siriji, Gazi, Iraku…

Specijalna predstavnica Generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija zadužena za pitanja djece u poprištima oružanih sukoba Leila Zerrougui je na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pod nazivom “Oružani sukobi i djeca” predstavila Izvještaj o djeci kao najvećim žrtvama ratova u Siriji, Gazi, Iraku i drugim dijelovima svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ističući kako teroristička organizacija Islamska država Irak i Levant (IDIL) krši sve norme ljudskih prava i vrši zvjerske masakre u Iraku i Siriji, Zerrougui je kazala da je u Iraku od početka ove godine ubijeno najmanje 700 djece.

Naglasivši da militanti IDIL-a naoružavaju i u sukobe uključuju i dječake od 13 godina, Zerrougui tvrdi da i naoružane grupe koje podržavaju iračku vladu i bore se protiv IDIL-a na isti način u borbe uključuju maloljetnike.

Osvrnuvši se i na veliku rasprostranjenost nasilja nad djecom i u Africi, Zerrougui je kazala da teroristička organizacija Boko Haram prednjači u tom zlu i da su u prošloj godini ubili najmanje 100 učenika i 70 nastavnika u tamošnjim školama.

Podsjetivši da teroristi Boko Harama i sada kao taoce drže više od 200 djece u Nigeriji, Zerrougui tvrdi da je dokazano da i ta organizacija u svojim aktivnostima koristi dječake i djevojčice u životnoj dobi od 12 godina.

Optuživši i naoružane grupe bliske nigerijskoj vladi angažiraju maloljetnike, Zerrougui je pozvala tamošnje vlasti da hitno procesuiraju i spriječe tu praksu.

Djeca Gaze preživljavaju pravu dramu

Govoreći o siruaciji u Pojasu Gaze i višesedmičnim izraelskim napadima na tu regiju, Zerrougui je kazala da se toj djeci mora posvetiti posebna debata.

“Moj Izvještaj bi bio faličan ako se posebno ne dotaknem teme dječijeg stradanja u Gazi. Od jula je u toj regiji ubijeno više od 500 djece. Dvije trećine te djece su bile mlađe od 12 godina. Najmanje 3.106 djece je ranjeno. Jedna trećina njih je ostala trajno invalid”, kazala je Zerrougui.

Osvrnuvši se i na izraelske napade na škole u Pojasu Gaze, Zerrougui je kazala da je u tim napadima pogođeno 244 školska objekta, od kojih je 75 pripadalo UN-u.

“Izraelska vojska je jednu školu koristila kao vojnu kasarnu. Uprkos činjenici da je došlo vrijeme početka školske godine, 110.000 ljudi nema krov nad glavom i zbrinuti su u školama. Male su nade da će djeca u Pojasu Gaze uskoro krenuti sa nastavom”, kazala je Zerrougui.

Zerrougui je kazala da je i u raketnim napadima Hamasa na teritorij Izraela ubijeno jedno, a ranjeno šestero djece, te da su oštećene tri škole.

“Svi ti događaji u Gazi se moraju detaljno istražiti i pred lice pravde izvesti odgovorne sa obje strane”, zaključila je Zerrougui.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*