Nova prevara putem maila može vam život u sekundi pretvoriti u pakao

Stigao vam je gmail i nudi vam se kredit od dva posto. Sve što trebate jest kontaktirati nepoznatog nekog čija je adresa sklop slova i brojeva da biste dobili detaljnije informacije. Kamata od dva posto je i više nego povoljna, no iz Društva Potrošač upozoravaju da ne budete lakovjerni, nego odmah brišete taj mail

”To može biti put u financijski pakao. Kad dobijete takav mail od nepoznatih s ponudom za povoljan kredit, ili vam se nudi dodatna edukacija, ili sudjelovanje u nagradnim igrama s mogućnošću osvajanja tisuću eura ili pet milijuna eura, ili vapaj za financijsku pomoć ukrajinskoj obitelji koju treba prebaciti u neku zemlju, obrišite takav mail i ne započinjite on-line komunikaciju. Osobito nemojte odavati nikakve podatke o sebi. Ni ime, ni naziv banke, OIB, adresu, broj deviznog ili drugog računa, broj kartice ili PIN.

Sofisticiranim mafijašima je to i cilj, dobiti od vas cijeli ili dio vašeg financijskog profila. Date li im nešto, oni će vas tražiti na socijalnim i društvenim mrežama, na Facebooku, potražit će vaš gmail račun ako ga imate, nastojat će iskopati što više podataka i u konačnici vam se može dogoditi da netko u vaše ime podigne nekakav novac, a vama počnu stizati rate za otplatu ili vam se može dogoditi da vam počiste račune.

Ne započinjite komunikaciju

Tvrdi to Ilija Rkman, dopredsjednik “Potrošača”, koji savjetuje da se ne započinje komunikacija čak i ako negdje u svijetu stvarno postoji ured ili tvrtka na koju se pozivaju u mailu.

”Pozivam građane da se jave Potrošaču ako ih neki mail baš intrigira, možemo provjeriti preko institucija Europske komisije postoji li pošiljatelj, je li legalan i je li vam poslao mail”, kaže Rkman.

(Slobodna Dalmacija/Depo portal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*