SIPA: U toku još jedna akcija,ovoga puta zbog utaje poreza i pranja novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros realizaciju akcije kodnog naziva “Brend“, koja se izvodi na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda.

U toku su lišenja slobode više osoba koje se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom, neplaćanjem poreza, poreskom utajom i pranjem novca, saopćeno je iz SIPA-e.

Preduzetim istražnim aktivnostima utvrđeno je da su osumnjičene osobe u ovom predmetu svojim nezakonitim radnjama stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 miliona KM.

Također, u toku su pretresi objekata na 17 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresima je obuhvaćeno 14 fizičkih i tri pravne osobe.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji s pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a HNK i MUP-a ZHK.

-Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH – navodi SIPA, dodajući da će više detalja o ovoj akciji biti saopćeno tokom dana.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.