Sirija: U Istočnu Gutu vratilo se 40.000 civila

Ukupno 40.000 civila vratilo se u svoje domove u enklavi Istočna Guta, u blizini sirijske prijestonice Damaska, gdje je vojska preuzela skoro potpunu kontrolu, javila danas sirijska državna novinska agencija Sana.

Povratak civila još je u toku, dok je sirijska vojska osvojila sve gradove u Istočnoj Guti izuzev pobunjeničkog uporišta Duma, gdje su pobunjenici iz takozvane Vojske islama takođe nedavno pristali na evakuaciju.

Oko 150.000 civila napustilo je Istočnu Gutu porošlog mjeseca, dok su pobunjenici evakuisani iz enklave nakon nemilosrdne ofanzive vladinih trupa.

U nekim mjestima civili su ostali u svojim domovima, a sirijska vojska ušla je u gradove nakon što su pobunjenici pobjegli.

Agencija Sana je javila ranije da se 12.000 djece iz Istočne Gute vratilo u škole u utočištima pod vladinom kontrolom.

Dok se posljednje grupe pobunjenika kreću prema sjevernom gradu Jarblusu pod pobunjeničkom vlašću, situacija u Istočnoj Guti vratila se u normalu.

Istročnu Gutu, poljoprivrednu regiju površine 105 kvadratnih kilometara, koju sačinjava nekoliko mjesta i obradive površine, zauzelo je nekoliko pobunjeničkih grupa koje su predstavljale posljednju prijetnju Damasku, ispaljujući granate na kvartove sirijske prijestonice pod vladinom kontrolom, prenosi agencija Sinhua (Xinhua).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*