Washington: Trampova administracija želi sastanak s Putinom

Trampova administracija tvrdi da je otvorena za sastanak između američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Bijeloj kući, otvarajući mogućnost za prvu posjetu ruskog predsjednika Washingtonu i pored činjenice da su se odnosi između dviju supersila pogoršali.

Glasnogovornica Bijele kuće Sara Hukabi Sanders (Sarah Huckabee Sanders) izjavila je da je Bijela kuća “jedna od brojnih mogućih lokacija” o kojima su raspravljali Tramp i Putin tokom telefonskog razgovora u prošlom mjesecu.

Kremlj je jučer saopćio da je Tramp pozvao Putina tokom razgovora.

Nisu počele pripreme za takav sastanak.

Ukoliko se desi, Putinu bi bila odana velika počast susretom licem u lice u Ovalnom uredu, prvi put otkako se sastao s predsjednikom Džordžom Bušom (Georgeom W. Bushom) u Bijeloj kući 2005.

“Zvona su zazvonila na uzbunu u diplomatskim i vanjskopolitičkim krugovima” zbog mogućnosti da bi Tramp mogao ponuditi Putinu mjesto sastanka bez prethodnog suprotstavljanja ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore u 2016. ili navodnom ruskom organiziranju napada nervnim agensom na bivšeg dvostrukog špijuna u Britaniji 4. marta.

Putin je posjetio Bijelu kuću 2005. godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*