Pendeš: Poruka iz Brisela o MAP-u podsticajna i ohrabrujuća

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš smatra da je poruka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO sa sastanka u Briselu o aktiviranju Akcionog plana za članstvo /MAP/ za BiH podsticajna i ohrabrujuća.

“Možda to nije ona poruka, koju smo u BiH željeli, ali jeste poruka koju je bilo realno očekivati. Naime, nakon sastanka, generalni sekretar NATO-a saopćio je da se još čeka da BiH ispuni uslove za aktiviranje MAP-a. To što odluka o aktiviranu MAP-a nije donesena jučer zapravo samo znači da se među članicama Saveza nastavlja pomno praćenje progresa u BiH, te proces konsultacija i donošenja odluke o ovom pitanju”, istakla je Pendeš.

Ona ističe da je to ohrabrenje i podsticaj za još veći angažman i snažnije napore, te da će kao ministar odbrane preduzeti sve kako bi se, u jednoj intenziviranoj saradnji s “NATO prijateljima i partnerima, ostvario dalji napredak BiH u procesu evropskih i evroatlantskih integracija”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

“Za mene je simptomatično i vrlo važno da je osim aktuelnih tema od globalnog interesa i značaja, kojima su se NATO ministri vanjskih poslova bavili na jučerašnjem sastanku, kao što su odnosi s Rusijom te stanje u Afganistanu i Južnom Sredozemlju, relevantno pitanje bila i ocjena o napretku BiH u ispunjenju uslova za aktiviranje MAP-a. Prepoznati su i uvaženi svi naši napori i do sada ostvareni rezultati u registraciji nepokretne vojne imovine, ali i drugim oblastima”, smatra Pendeš.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*