WHO traži pomoć u borbi protiv ebole

Svjetska zdravstvena organizacija do sada registriranla 4.784 oboljelih, u Zapadnoj Africi umrlo 2.400 osoba.

Generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan izjavila je u petak da je od posljedica izazvanim ebolom u Zapadnoj Africi umrlo 2.400 osoba.

Ona se u Ženevi sastala s ministrom zdravlja Kube Robertom Moralesom, s kojim je razgovarala o podršci ove zemlje u borbi protiv ebole, kao i o aktuelnoj situaciji kada je u pitanju epidemija.

Zaključeno je da zemlje u Zapadnoj Africi nemaju dovoljno sredstava za borbu protiv ebole i da je međunarodna pomoć neophodna.

Kao primjer navela je Liberiju, gdje trenutno nema nijedan prazan krevet za osobe zaražene ebolom.

Pored manjka materijanih sredstava, Chan je naglasila i nedostatak medicinskog osoblja.

Po njenom mišljenu, za efikasnu borbu protiv ebole potrebno je 500 doi 600 stranih doktora, podsjetivši da je trenutno registrirano 4.784 slučajeva zaraze ebolom te da je do sada 2.400 ljudi izgubilo život od ove bolesti.

Morales je poručio da će Kuba poslati u Sierra Leone 62 doktora i 103 medicinske sestre.

U Freetownu je još jedan medicinski radnik zaražen ebolom, a prije ovog slučaja od virusa su umrla tri doktora.

Glasnogovornica Ministarstva zdravlja Sierra Leonea Sidie Yahya Tunis kazala je da je doktorica Olivette Buck zaražena virusom ebole te da će, u cilju boljeg liječenja, biti prebačena u drugu zemlju.

Prema podacima WHO-a, procent smrtnosti epidemije u Zapadnoj Africi je 53,5 posto.

Ebola, tropski virus koji se prvi put pojavio 1976. godine u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo, prenosi se sa divljih životinja na čovjeka, a širi se tjelesnim izlučevinama zaražene osobe, ili osobe koja je umrla od te bolesti.

( Agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*