BiH: Od januara do aprila otkriveno 1.239 migranata

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić izjavio je danas da su pripadnici Granične policije, u saradnji sa kantonalnim i entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova, od 1. januara do 29. aprila otkrili 1.239 državljana zemalja visokog migracionog rizika u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice Bosne i Hercegovine.

Galić je tokom sastanka sa ombudsmanom za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminkom Džumhur istakao da su i 1.541 osobu spriječili da uđe u Bosni i Hercegovinu – na način da su te osobe odustale od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

“Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata od prelaska granice, pripadnici Granične policije kontinuirano realizuju patrole, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-bezbjednosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove, pregledaju tovarne prostore teretnih motornih vozila i realizuju mješovite patrole uz zajedničku granicu Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama”, naglasio je Galić.

Prema njegovim riječima, prema ilegalnim migrantima pripadnici Granične policije postupaju u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Džumhurova se interesovala o načinu postupanja, procedurama i problemima ilegalnih migranata, a u kontekstu zaštite ljudskih prava, o čemu ju je informisalo rukovodstvo Granične policije.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik direktora Granične policije za organizaciju i operacije Slobodan Krstić.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*