Saradnjom do bolje budućnosti cijelog regiona

Saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine, dvije zemlje koje su dobri prijatelji, treba da bude produbljena u cilju osiguravanja bolje budućnosti za sve u regionu, saglasni su predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković i delegacija Parlamentarne skupštine BiH, na čelu sa predsjedavajućim Doma naroda Ognjenom Tadićem i predsjedavajućim Predstavničkog doma Mladenom Bosićem, koji od danas borave u posjeti Beogradu, javlja Anadolu agency (AA).

Delegacija Kolegijuma Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je susretom sa Gojković započela dvodnevnu posjetu Srbiji.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić zahvalio je Skupštini Srbije što je “zaista dobar prijatelj” Parlamentarnoj skupštini BiH kada su u pitanju svi susreti u vezi sa pristupanjem Evropskoj uniji, kako i zagovaranjem zajedničkog puta ka pristupu EU.

“Sigurni smo da će to predstavljati model koji će sutra omogućiti da u i okviru te zajednice države i naroda imamo najbolje odnose, onakve kakve oduvijek želimo i za koje smo spremni puno truda i zalaganja da pokažemo i uložimo”, rekao je Tadić.

On je naveo da sa zadovoljstvom očekuje uzvratnu posjetu predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

“Kao što znate, kod nas je predizborna kampanja, ali to nikoga od nas nije odvratilo od jedne obaveze, ali i prava da danas prisustvujemo i da na ovim sastancima pokazujemo u kojoj su mjeri sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i svi njihovi predstavnici u Skupštini zainteresovani za što bolje i najbolje moguće odnose sa Skupštinom Srbije i Srbijom u cjelini”, dodao je Tadić.

On je čestitao, kako građanima Srbije, tako i građanima BiH Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je da je za delegaciju poseban osjećaj “voditi političke razgovore u ovom zdanju, jer su ovde donošene važne odluke i za Srbiju i za BiH i čitav region, koje nisu uvijek bile dobre”.

“Mislim da smo na početku novog doba i nove ere u međusobnim odnosima u regionu, ere koja treba da obilježi saradnju naroda i prosperitet ekonomski, politički i svaki drugi i ovaj dolazak predstavnika oba kolegija Parlamentarne skupštine BiH je simbolika tih novih odnosa koji treba da budu što manje opterećeni prošlošću i što više okrenuti ka budućnosti”, izjavio je Bosić.

On je naveo da smatra da parlamenti mogu doprinijeti stvaranju te nove atmosfere i da “izađemo iz situacije da svaki put kada napravimo korak naprijed, pravimo i dva nazad”. Kako je objasnio, Srbija je izuzetno važan politički faktor i motor novih odnosa u regionu, ali izrazio ubjeđenje da će BiH i ostali u regionu znati da zajedno naprave nešto što bi bila bolja budućnost za našu djecu.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je veliko zadovoljstvo što prvi put u istoriji bilateralnih odnosa dvije zemlje postoji prilika da se vode razgovori sa svih šest predstavnika kolegijuma sva tri naroda BiH, navodeći da je ovo istorijski čin ispred Parlamenta BiH, jer su prvi put u punom sastavu posjetili jednu državu.

Kako je navela, danas je poseban dan za sve nas u Evropi, 9. maj, koji je Dan Evrope, ali i dan kada je pobjeđen fašizam.

“Na koji bolji način da Srbija i Parlament Srbije, kao i predstavnici Parlamentarne skupštine BiH obilježe ovaj dan nego razgovorom, dijalogom i simboličnom porukom pokazivanja kakve odnose žele da grade BiH i Srbija u budućnosti”, rekla je Gojković.

Prema njenim riječima, na današnjem sastanku je bilo razgovora o članstvu dvije zemlje u Evropskoj uniji, kao zajedničkom spoljno-političkom cilju obje države.

“Srbija iskreno podržava nastojanje BiH da bude dio EU i na tom putu BiH će imati svu podršku Srbije”, dodala je Gojković.

Gojković je izjavila i da je BiH najbliži partner i najbliži susjed Srbiji i izrazila želju za čvrstom saradnjom sa oba entiteta u BiH na ekonomskom i političkom planu. Tadić i Bosić upisali su se i u Knjigu gostiju u Skupštini Srbije.

Delegacija Bosne i Hercegovine sastaće se danas sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a sutra i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U delegaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su, osim Tadića i Bosića, i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović, kao i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*