Dan pobjede nad fašizmom u zemljama bivšeg SSSR-a

Spektakularnim vojnim paradama u nekoliko zemalja bivšeg Sovjetskog saveza danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Centralna parada pobjede povodom 73.godišnjice od pobjede nad nacističkom Njemačkom održana je u centru Moskve.

Crvenim trgom marširalo je 13.000 vojnika i 159 oklopnih vozila, a ruska vojna avijacija paradu je začinila predstavom na nebu.

Paradu pobjede ruski predsjednik Vladimir Putin je posmatrao u društvu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

I ovogodišnja Parada pobjede bila je prilika da ruska armija pokaže neka oružja iz Drugog svjetskog rata, ali i najnovije arsenale koje posjeduje.

Tako je danas prvi put javno prikazan raketni sistem Kinjal koji je montiran na avionu MiG-31K, a njegovi projektili su i do deset puta brži od svjetlosti. Riječ je o sistemu koji može poslužiti i kao nosač bojeve glave, a Putin je tako ispunio nedavno predizborno obećanje.

Prvi put su prikazani i oklopnjaci Terminator, peta generacija aviona Su-57, roboti demineri Uran-6, oklopljaci Uran-9, bespilotna letjelica Korsar i bespilotni helikopter Katran.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i u kazahstanskom glavnom gradu Biškeku održan je “Marš besmrtnosti“ kojim je odana počast stradalim antifašistima tokom Drugog svjetskog rata.

Tradicionalnoj povorci prvi put je prisustvovao i predsjednik Kirgistana Sooronbay Ceenbekov koji je i predvodio povorku, noseći fotografiju svog djeda koji se s dva sina borio na frontu protiv Trećeg rajha.

“Jedinstvo sovjetskog naroda bio je ključni faktor za pobjedu protiv fašizma“, poručio je Ceenbekov i potsjetio da se s frontova u Drugom svjetskom ratu nije vratilo više od 152.000 antifašista iz Kirgistana.

Dan pobjede na fašizmom obilježen je i u Astani, glavnom gradu Kazahstana, a tradicionalni “Marš za poginule antifašiste“ održan je u najvećem gradu te zemlje Almatiju.

Uz desetine hiljada ljudi, skupovima je prisustvovao i državni vrh, s kazahstanskim predsjednikom Nursultanom Nazarbayevom na čelu.

Dan pobjede obilježen je i u Tbilisiju, a ispred državnog vrha vijenac na Spomenik palih antifašista položio je predsjednik Gruzije Giorgi Margvelashvili.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*